Evenimentele saptamanii 1 – 6 februarie 2012



Consultare publică pe tema revizuirii politicilor în domeniul consumului şi producţiei

Comisia Europeană intenţionează să revizuiască politicile UE în domeniul consumului şi producţiei şi a lansat în acest sens o consultare publică ce va rămâne deschisă până la data de 3 aprilie 2012.

După cum s-a indicat în Foaia de parcurs către o Europă eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, adoptată anul trecut în septembrie, dacă se doreşte satisfacerea necesităţilor şi menţinerea la acelaşi nivel de trai şi în viitor, va trebui ca societăţile să producă mai multă valoare adăugată utilizând mai puţine materii prime, iar consumatorii vor trebui să adopte modele de consum mai sustenabile în ceea ce priveşte produsele şi serviciile. Având în vedere cele de mai sus, Comisia Europeană îşi revizuieşte în prezent măsurile cu privire la consumul şi producţia durabile (SCP), pentru a se asigura că acestea ajută Europa să îşi utilizeze mai eficient resursele, orientând-o totodată spre o dezvoltare durabilă pe termen lung.

În contextul revizuirii politicii sale în domeniul SCP, Comisia a lansat o amplă consultare publică cu privire la măsurile adoptate în patru sectoare importante. În următoarele nouă săptămâni se vor solicita opinii referitoare la diferitele opţiuni privind o viitoare politică mai ambiţioasă în domeniul SCP. Această consultare online face parte dintr-un proces mai larg de reflecţie care va sta la baza unor iniţiative strategice programate pentru adoptare înainte de sfârşitul anului 2012.

Consultarea publică invită toate părţile interesate să îşi exprime opiniile cu privire la cele mai bune modalităţi de ameliorare a politicilor UE în domeniul consumului şi producţiei durabile în patru sectoare, cu scopul de a furniza un feedback orientat cu privire la: politicile în domeniul proiectării produselor, reciclării şi gestionării deşeurilor; achiziţiile publice ecologice (încurajarea organismelor publice să favorizeze soluţiile ecologice); măsurile vizând ameliorarea performanţei de mediu a produselor (amprenta ecologică a produsului – PEF); măsurile vizând ameliorarea performanţei de mediu a organizaţiilor (amprenta ecologică a organizaţiei – OEF).

Este vorba despre o consultare amplă, care acoperă ansamblul politicilor UE şi, în consecinţă, cuprinde aproximativ 50 de întrebări. Aproape jumătate dintre acestea se adresează publicului larg, iar restul vizează părţile interesate mai specializate, cum sunt guvernele, asociaţiile industriale şi companiile private.

Sursa: Agerpres