Schimb de idei in context european



În perioada 19-22 septembrie 2011, Centrul Europe Direct Argeș a desfășurat activitatea intitulatăSchimb de idei în context european.

Astfel, un grup de 40 de persoane provenind din judeţele Argeş, Bacău, Brăila şi Târgu Mureş au efectuat o vizită de informare la Parlamentul European din Bruxelles, în data de 21 septembrie 2011.

În cadrul vizitei la Parlamentul European, am fost întâmpinaţi cu căldură de reprezentanţi ai Unității de Vizite și Seminarii care, timp de aproape două ore, ne-au prezentat rolul și atribuțiile Parlamentul European, cum şi de ce a apărut, care sunt competenţele sale, importanţa lui politică, ce face Parlamentul pentru noi şi care sunt ambiţiile sale pentru Europa. De asemenea, ni s-au oferit răspunsuri la întrebări în mod clar şi concis, care ne-au ajutat să înţelegem că Parlamentul European este, de fapt, foarte aproape de noi şi că ne reprezintă zi de zi.

Vizita la Parlamentul European ne-a ajutat să ne formăm o imagine asupra rolului şi funcţionării Parlamentului şi totodată ne-a dat posibilitatea de a aduce informaţia europeană cât mai aproape de toţi cetăţenii din comunitatea locală, indiferent de vârstă, sex, statut social sau economic, religie sau naţionalitate.

Profitând de această frumoasă deplasare, la solicitarea grupului din Argeș, am vizitat Centrul olandez Europe Direct din Biblioteca Publică Openbare din Amsterdam, cea mai mare bibliotecă din Olanda.

În cadrul prezentării ce ne-a fost oferită de reprezentanții Centrului din Biblioteca Openbare, am fost plăcut surprinși de organizarea și activitatea acestuia, aflând foarte multe lucruri și despre cele 13 puncte de informare europeană ale centrului deschise în teritoriu.

În urma acestei experiențe, devenim astfel mai responsabili în misiunea noastră de diseminare a informaţiilor în ceea ce priveşte viziunea Uniunii de promovare a valorilor umaniste şi progresiste, valori printre care se numără drepturile omului, solidaritatea socială, dreptul la un mediu protejat, respectarea diversităţii culturale, lingvistice şi religioase.