Evenimentele saptamanii 16 – 22 mai 2011



România a avut şi în aprilie cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE

Luna aprilie a fost a noua lună consecutiv în care România a înregistrat cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, de 8,4%, în condiţiile în care în Uniunea Europeană rata anuală a inflaţiei, în aprilie, a urcat la 3,2%, iar în zona euro a crescut la 2,8%, conform estimării publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei s-au înregistrat, luna trecută, în Irlanda (1,5%), Cehia (1,6%) şi Suedia (1,8%), iar cele mai ridicate au fost în România (8,4%), Estonia (5,4%), Lituania şi Ungaria (ambele cu 4,4%).

În aprilie, comparativ cu luna precedentă, rata anuală a inflaţiei a crescut în 16 state membre din UE, a scăzut în 8 ţări membre şi a rămas stabilă în 2.

România se situează pe primul loc în UE şi atunci când este vorba de creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni, cu o creştere de 7,2%, urmată de Grecia (5%) şi Estonia (4,3%).

Rata inflaţiei în zona euro a depăşit ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană (BCE), care vrea să menţină creşterea preţurilor sub, dar în apropiere, de două procente.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere prognoza de inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, peste limita superioară a intervalului de variaţie ţintit, de 3% plus/minus un punct procentual (2-4%). BNR a revizuit în urcare şi prognoza de inflaţie pentru 2012, de la 3,2% la 3,6%.

Ţinta de inflaţie pentru 2011 este, de asemenea, de 3% plus/minus un punct procentual.

Sursa: Agerpres