Evenimentele saptamanii 7-13 februarie 2011



Toate autoturismele din Uniunea Europeană trebuie să fie dotate cu lumini permanente de zi

Toate tipurile de autoturisme vor trebui să fie echipate cu lumini permanente de zi (DRL), iar o măsură pentru camioane şi autobuze va intra în vigoare în august 2012, informează un comunicat de presă al Comisiei Europene.

DRL sunt becuri speciale care vor fi aprinse automat în timpul zilei în momentul pornirii motorului. Este de aşteptat ca măsura să ducă la creşterea siguranţei rutiere întrucât va spori vizibilitatea unui automobil de către ceilalţi participanţi la trafic.

De asemenea, DRL vor duce la scăderea consumului de energie, fiind mai eficiente energetic decât becurile auto clasice.

Conform declaraţiei comisarului european pentru întreprinderi şi industrie, Antonio Tajani, luminile pe timp de zi ale autoturismelor vor avea o contribuţie importantă la obiectivul de reducere a numărului de victime pe şoselele europene. Este o veste bună pentru protecţia mediului, întrucât consumul energetic redus va reduce emisiile de dioxid de carbon în comparaţie cu farurile normale.

În anul 2009, peste 35.000 persoane au decedat în accidente rutiere în Uniunea Europeană.

Potrivit unor studii recente, participanţii la traficul rutier, inclusiv pietonii, bicicliştii şi motocicliştii pot detecta vehiculele echipate cu DRL mult mai clar şi mai rapid decât pe cele echipate cu faruri clasice.

Consumul de energie în cazul DRL este mai redus cu 25 – 30% decât cel al farurilor auto clasice. Dacă DRL foloseşte sistemul cu diodă emitentă de lumină (LED), atunci consumul se reduce cu încă 10 procente.

Sursa: Agerpres