Evenimentele saptamanii 22-28 noiembrie 2010



Campanie europeană pentru reducerea deşeurilor

Şaisprezece state din Uniunea Europeană lansează a doua ediţie a Săptămânii reducerii deşeurilor, o campanie de sensibilizare susţinută de Comisia Europeană, prin care cetăţenii sunt invitaţi să reflecteze la impactul deşeurilor asupra mediului, informează AFP.

Peste 4.000 de evenimente – conferinţe, jocuri pedagogice, ateliere de compostaj domestic – sunt prevăzute să se desfăşoare cu acest prilej.

Ideea campaniei pleacă de la cantitatea tot mai mare de deşeuri generată de locuitorii Uniunii Europene. În ultimii 30 de ani, producţia de deşeuri urbane (menajere, dar şi de la staţiile de epurare) aproape s-a dublat în Europa.

În 2008, un european producea în medie 524 kg de deşeuri pe an, adică 10 kg pe săptămână, iar în lipsa unor măsuri serioase, această cifră îşi va continua traiectoria ascendentă. Până în 2020, Europa ar putea genera cu aproape 50% mai multe deşeuri decât în 1995, prognozează Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică /OCDE/.

Potrivit Eurostat, în 2008 cei mai mari producători de deşeuri au fost danezii /cu o medie de 802 kg pe an/, în timp ce, la polul opus, irlandezii, ciprioţii şi cehii au contribuit, în medie, cu 306 kg anual.

În 2008, Parlamentul European a aprobat o ierarhie a modurilor de tratare a deşeurilor, ordinea de prioritate fiind: prevenire, refolosire, reciclare, valorificare, eliminare.

Sursa Agerpres