Evenimentele saptamanii 13-19 septembrie 2010



Reducerea cu 30% a gazelor cu efect de seră ar fi benefică pentru sănătate

Reducerea cu 30% a emisiilor de gaze cu efect de seră, în locul ţintei actuale de 20%, ar permite Uniunii Europene să realizeze economii de zeci de milioane de euro în ce priveşte cheltuielile de sănătate, indică un studiu dat publicităţii.

Emiterea unei cantităţi mai mici de gaze cu efect de seră ar avea şi un efect colateral benefic, ameliorând calitatea aerului şi reducând astfel bolile cardiace şi respiratorii, relevă studiul coman dat de organizaţiile Health Care Without Harm şi Health and Environment Alliance.

Uniunea Europeană s-a angajat să reducă cu 20% emisiile de gaze cu efect de seră până în 2020, faţă de nivelul din 1990, şi a promis ridicarea ţintei la 30% dacă şi celelalte ţări industrializate se angajează la reduceri comparabile.

Miniştrii mediului şi ai energiei din Franţa, Germania şi Marea Britanie au pledat în luna august în favoarea aducerii acestui obiectiv la 30%.

Potrivit studiului, o reducere de 30 de procente ar însemna o economie anuală de 10-30 miliarde de euro până în 2020, prin evitarea a 3 milioane de zile de concediu medical pe an pentru boli respiratorii şi cardiace, a aproape 4.000 de internări în spital şi a 1,2 milioane de zile de consum de medicamente.

Aceste calcule au la bază cifrele oficiale ale Uniunii Europene referitoare la trei feluri de poluanţi – particule fine, oxid de azot, dioxid de sulf -, precum şi statisticile privind mortalitatea, maladiile şi absenteismul de la locul de muncă.

Sursa AGERPRES