Evenimentele saptamanii 19-25 iulie 2010



Comisia Europeană şi FMI salută sprijinul reafirmat al băncilor-mamă străine faţă de subsidiarele din România

Băncile-mamă ale celor mai mari nouă bănci cu capital străin care operează în România şi-au reafirmat, într-o reuniune a Iniţiativei Europene de Cooperare Bancară (EBCI) organizată la Bruxelles, sprijinul pentru subsidiarele lor din România.

„Aceste angajamente, împreună cu pachetul de asistenţă financiară multilaterală, contribuie la consolidarea încrederii investitorilor şi repunerea economiei pe calea dezvoltării durabile. Participanţii au convenit că întărirea poziţiei externe a României permite un grad de flexibilitate cu privire la angajamentele de expunere de 95% în comparaţie cu situaţia de la finalul lui martie 2009”, se menţionează într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

La reuniunea de la Bruxelles au participat reprezentanţi ai CE, ai Fondului Monetar Internaţional şi ai băncilor-mamă ale celor mai mari 9 bănci cu capital străin ce activează în România – Erste Group, Raiffeisen Group, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit Group, Société Générale, Alpha Bank, Volksbank International şi Piraeus Bank -, dar şi ai Băncii Naţionale a României (BNR), ai Ministerului Finanţelor, ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), ai Băncii Europene de Investiţii (BEI), ai Băncii Mondiale şi ai Băncii Centrale Europene.

Participanţii şi-au exprimat satisfacţia faţă de respectarea de către băncile-mamă a angajamentelor privind expunerea. Astfel, la finalul lunii iunie, expunerea băncilor-mamă faţă de România era în mare parte menţinută comparativ cu data de referinţă (finalul lui martie 2009). În plus, băncile-mamă au furnizat capital suplimentar pentru 2009 şi 2010 şi şi-au reafirmat angajamentul pe termen lung faţă de România.

În acelaşi timp, câteva bănci şi-au manifestat intenţia de a sporire a gradului de expunere faţă de România în lunile următoare, în condiţiile redresării activităţii economice. Participanţii au reiterat şi importanţa accelerării absorbţiei fondurilor structurale şi rolul implicării sporite a sectorului privat în acest proces.

Discuţii suplimentare cu autorităţile române vor avea loc în cadrul apropiatei misiuni de analizare a programului de asistenţă financiară multilaterală, ce va avea loc în perioada 26 iulie – 4 august.

Sursa AGERPRES