Evenimentele saptamanii 10-16 mai 2010



Comisia Europeană va prezenta noi propuneri pentru îmbunătăţirea coordonării politicilor economice

Comisia Europeană va propune noi măsuri de consolidare a guvernanţei economice a uniunii economice şi monetare, printr-un control mai strict asupra bugetelor naţionale ale statelor membre.

Propunerea Comisiei, aşteptată de mult timp, este cu atât mai interesantă cu cât intervine la scurt timp după planul de ajutor convenit pentru eurozonă. Practic, este vorba despre consolidarea Pactului de creştere şi stabilitate al UE, prin care statele din zona euro pot avea un deficit bugetar de cel mult 3% din PIB.

Intenţia executivului comunitar este de a „îmbunătăţi supravegherea preventivă” a Pactului, după cum a explicat comisarul european pentru afaceri economice şi monetare Olli Rehn.

Principala idee a noilor propuneri ar fi aceea că proiectele de bugete ale statelor vor fi supuse examinării de către CE şi miniştrii de finanţe din zona euro, care ar urma sau nu să-şi dea acordul, înainte ca proiectele să fie prezentate în parlamentele naţionale.

„Aceasta este esenţa propunerii noastre, o măsură pe care o considerăm absolut necesară dacă se doreşte consolidarea Uniunii Economice şi Monetare”, a accentuat Rehn.

Ideea, care a provocat controverse în statele membre pentru că vizează direct suveranitatea bugetară naţională, a fost deja prezentată la jumătatea lunii aprilie.

În plus, Comisia doreşte ca o atenţie sporită să fie acordată şi nivelului datoriei publice, limitat la cel mult 60% din PIB de Pactul de creştere şi stabilitate, însă relativ ignorat până acum.

Bruxellesul mai doreşte şi un mecanism permanent de „gestionare a crizelor”, de tipul celui prezentat recent pentru stabilizarea zonei euro care va avea însă doar o durată de 3 ani.

 Sursa AGERPRES