Suntem primii în Europa la numarul de contracte aprobate pentru POS Mediu



Ministrul mediului şi pădurilor, Laszlo Borbely, a declarat că România este pe primul loc în Europa în privinţa contractelor mari pentru POS Mediu /Programul Operaţional Sectorial ‘Mediu’. Suntem primii în Europa la capitolul contractării proiectelor mari, cu un număr de 23 aprobate, din care 17 la POS Mediu. Vorbim despre contracte în valoare medie de 100 – 200 milioane de euro.

O mare problemă există în cazul achiziţiilor. După ce s-au monitorizat contractele încheiate din 2008 încoace, s-a constatat că, în medie, perioada de aprobare a unei achiziţii a fost de şapte luni şi chiar până la 12 luni, ceea ce este inadmisibil. Potrivit oficialului, în urma unor discuţii avute cu Ministerul Justiţiei, se are în vedere tăierea elanului contestatarilor unor licitaţii prin aplicarea unei taxe de garanţie al acelui demers. ‘Ştiu că nu avem dreptul de a lua oricărei persoane dreptul de a contesta o licitaţie, deşi mulţi şi-au făcut din asta un stil de viaţă. Sper să luăm o decizie în aşa fel încât contestatarii să depună o taxă de timbru atunci când contestă o acţiune, iar dacă pierde iniţiativa să piardă şi banii’, a explicat ministrul Mediului.

Borbely a precizat faptul că în sectorul de POS Mediu, până la acest moment au fost încheiate contracte în valoare de 1,7 miliarde de euro, iar până la finele lui 2010 ţinta ministerului este de a parafa contracte de încă 2,5 miliarde euro.

Conform statisticii Comisiei Europene, publicată în Sistemul pentru Managementul Fondurilor în Comunitatea Europeană 2007-2013, România se află pe primul loc în rândul Statelor Membre ale UE în ceea ce priveşte numărul de proiecte majore aprobate de către CE, cu 23 de proiecte majore. În acelaşi top, se află Ungaria (cu 17 proiecte), Estonia (11), Germania (9) şi Polonia (8).

Din totalul de 112 proiecte aprobate de către CE, cele aferente României reprezintă 20,54 la sută. Conform MMP, din cele 23 de proiecte majore aprobate pentru România, 17 vizează infrastructura de mediu, fiind vorba despre finanţare pe POS Mediu, în timp ce restul de şase proiecte sunt încadrate în alte programe operaţionale: POS Transport (cinci proiecte) şi POS Creşterea Competitivităţii Economice (un proiect). Valoarea celor 17 proiecte din cadrul POS Mediu se ridică la valoare de aproximativ 5,42 miliarde de lei (1,4 miliarde euro). Pe lângă numărul de proiecte amintit, au mai fost aprobate de către AM POS Mediu – Ministerul Mediului şi Pădurilor, 64 de proiecte mai mici în valoare de 48 milioane de euro.