EURES-Reteaua europeana a locurilor de munca



Principiul Uniunii Europene privind libera circulaţie a lucrătorilor presupune că puteţi să vă găsiţi un loc de muncă în orice ţară a Uniunii Europene, precum şi în Norvegia, Islanda şi Liechtenstein (cunoscute şi sub denumirea de ţările SEE) şi în Elveţia.

EURES este unealta eficientă pentru facilitarea mobilităţii forţei de muncă, având peste un milion de posturi vacante, 400 000 de CV-uri şi peste 20 000 de angajatori înregistraţi, fiind unul dintre cele mai mari site-uri web de angajare din Europa.

De asemenea, EURES mai înseamnă şi o reţea de peste 700 de consultanţi care furnizează îndrumare specializată cu privire la toate aspectele legate de mobilitatea lucrătorilor, de la recrutare şi plasare la asigurări sociale şi condiţii de muncă. EURES poate ajuta la depăşirea obstacolelor existente în calea mobilităţii, reunind organisme şi organizaţii locale şi regionale, în special în regiunile transfrontaliere.

Scopul EURES este de a oferi informaţii, recomandări şi servicii de recrutare/plasare (găsire a candidatului/locului de muncă potrivit) în beneficiul lucrătorilor şi angajatorilor, precum şi al oricărui cetăţean care doreşte să beneficieze de principiul liberei circulaţii a persoanelor.

Înfiinţat în 1993, EURES este o reţea de cooperare între Comisia Europeană, serviciile publice de ocupare a forţei de muncă din statele membre ale SEE (ţările UE plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) şi alte organizaţii partenere, unde participă şi Elveţia. Resursele reunite ale organizaţiilor membre şi partenere ale EURES oferă reţelei o bază solidă, astfel încât aceasta să poată oferi servicii de calitate înaltă atât pentru lucrători, cât şi pentru angajatori.

Serviciile EURES cuprind:

  • Portalul web EURES – un ghişeu unic pentru informaţii practice privind mobilitatea locurilor de muncă – http://eures.europa.eu/
  • Reţeaua umană de consilieri EURES special instruiţi – se află în contact cu solicitanţii de locuri de muncă şi angajatorii din întreaga Europă.
  • Biroul de asistenţă EURES – răspunde la întrebările legate de portalul web.