Semnificatia numarului unic 112



Numărul 112 reprezintă numărul unic de urgenţă şi are ca scop creşterea gradului de conştientizare în toate statele membre UE asupra existenţei sale. Comisia Europeană va prezenta cea mai recentă evaluare în ce priveşte eforturile statelor membre de a face cunoscut numărul unic de urgenţă în rândul publicului şi de a oferi un serviciu telefonic de urgenţă eficient, în mai multe limbi.

Numărul unic de urgenţă funcţionează în toate statele membre ale Uniunii Europene, dar nu toţi europenii sunt la curent cu existenţa lui. Dacă calătoriţi prin Europa, puteţi apela 112 de la un telefon mobil sau fix şi veţi fi astfel puşi în legătură cu serviciile de urgenţă.

Anul trecut, în cadrul unui sondaj de opinie, doar 24% dintre europeni au indicat spontan numărul 112 ca fiind numărul unic de urgenţă în întreaga Europă. 28% dintre aceştia au declarat că au probleme de limbă atunci când apelează 112 din alt stat membru.

Numărul unic de urgenţă la nivel european a fost lansat în 1991. 112 reprezintă un număr unic pe care îl puteţi apela în caz de urgenţă; accesul la serviciile de urgenţă devine astfel extrem de accesibil celor care călătoresc. Numărul poate fi apelat gratuit în întreaga Europă, atât de la un telefon fix cât şi din reţelele de telefonie mobilă. Statele membre trebuie, de asemenea, să pună la dispoziţia cetăţenilor lor informaţii despre existenţa şi scopul acestui număr. Operatorii de telecomunicaţii sunt obligaţi să pună la dispoziţia serviciilor de urgenţă informaţii cu privire la locaţia apelantului pentru a facilita găsirea la timp a victimelor unui accident.

Pagina de internet a Comisiei Europene privind serviciile disponibile la nivel pan-european, inclusiv 112, este următoarea:

http://ec.europa.eu/information_society/policy/ecomm/current/pan_european/index_en.htm

Accesarea paginii de internet 112 se face la următoarea adresă:

http://ec.europa.eu/112