Unda verde pentru noile reguli in domeniul telecom



Parlamentul European a adoptat o revizuire majoră a normelor UE în domeniul telecomunicaţiilor, care va consolida drepturile utilizatorilor de telefonie şi de internet şi va stimula concurenţa între firmele din domeniul telecomunicaţiilor. Noile norme, care urmează să intre în vigoare la jumătatea anului 2011, vor consolida drepturile consumatorilor, vor garanta accesul la internet, vor proteja datele, vor stimula concurenţa şi vor moderniza utilizarea spectrului de frecvenţe radio.

Preşedintele Parlamentului European Jerzy Buzek, a declarat că pachetul telecom va îmbunătăţi drepturile consumatorilor, va oferi garanţii privind accesul la internet, va întări competiţia şi va moderniza utilizarea spectrului de frecvenţe radio. Acest pachet legislativ este un exemplu relevant care ilustrează modul în care activitatea parlamentarilor de legiuitori europeni are un impact direct asupra vieţii cotidiene a cetăţenilor.

 

Garanţii privind accesul la internet

Accesul unui utilizator la internet poate fi întrerupt numai în cazul în care este „necesar într-o societate democratică” şi numai după „o procedură prealabilă echitabilă şi imparţială”, care le oferă utilizatorilor posibilitatea de a-şi susţine cazul şi respectă prezumţia de nevinovăţie.

Astfel, deputaţii europeni au reuşit să impună accesului la internet o protecţie juridică echivalentă cu cea valabilă pentru un drept fundamental, prin adăugarea „prevederii privind libertatea internetului” în cadrul de reglementare UE pentru reţelele şi serviciile de comunicaţii electronice. Statele membre vor trebui să îşi adapteze legislaţia naţională în vederea asigurării acestor garanţii până la 24 mai 2011.

Pachetul legislativ include şi alte reguli precum:

– armonizarea gestionării spectrului de frecvenţe radio în cadrul UE, în special cu scopul de a face trecerea de la televiziunea analogică la televiziunea digitală până în 2012,

– cooperarea între autorităţile de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor din statele membre,

– permiterea „separării funcţionale”, adică norme care solicită operatorilor dominanţi să-şi separe infrastructura reţelei de unităţile comerciale ce oferă servicii care folosesc această infrastructură.

 

Drepturile cetăţenilor şi autorităţile de reglementare

Parlamentul şi Consiliul au convenit în mai 2009 asupra celorlalte două părţi ale pachetului telecom (drepturile cetăţenilor şi autorităţile de reglementare), care au fost adoptate de către deputaţii europeni.

Directiva privind drepturile cetăţenilor, are ca scop:

– îmbunătăţirea drepturilor consumatorilor, permiţând clienţilor să-şi poată transfera numărul de telefon mobil în aceeaşi zi lucrătoare, atunci când schimbă operatorii,

– consolidarea protecţiei datelor cu caracter personal şi a vieţii private, prin solicitarea acordului utilizatorului privind utilizarea de „cookies”.

Deputaţii europeni au mai convenit cu miniştrii de telecomunicaţii din UE să înfiinţeze un organism european care să reunească toate cele 27 de autorităţi naţionale de reglementare – Organismul autorităţilor europene de reglementare în domeniul comunicaţiilor electronice (OAREC).