* Noua formulă a Comisiei Europene, condusă de Ursula von der Leyen, a fost aprobată de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, conform agenţiilor internaţionale de presă. Legislativul comunitar a exprimat votul asupra noii echipe a Ursulei von der Leyen, respectiv 370 de voturi pentru, 282 împotrivă şi 36 de abţineri. În dezbaterea din plenul Parlamentului European de dinaintea votului, Ursula von der Leyen a spus că libertatea şi suveranitatea Uniunii Europene depind „mai mult ca oricând” de „puterea sa economică”. „Consider că generaţia noastră de europeni trebuie încă o dată să lupte pentru libertate şi suveranitate (…) Libertatea şi suveranitatea noastră depind de puterea noastră economică. Securitatea noastră depinde de capacitatea de a fi competitivi, de a inova şi de a produce. Modelul nostru social depinde de o economie în creştere în timp ce se confruntă cu schimbări demografice”, a mai afirmat şefa Comisiei Europene. Noul executiv comunitar îşi preia mandatul la începutul lunii decembrie.
* Comisia Europeană urmează să organizeze o reuniune între autorităţile române şi TikTok, în timp ce organismele de reglementare de la Bucureşti ameninţă cu suspendarea platformei de socializare cu acţionariat chinez ca urmare a rolului jucat de aceasta în alegerile prezidenţiale, scrie joi Politico.eu.
România a cerut Comisiei Europene să lanseze o investigaţie formală asupra platformei TikTok, în baza regulilor comunitare privind social media.
Masa rotundă între reprezentanţii Comisiei Europene, autorităţile române şi oficialii TikTok este programată să se desfăşoare înaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale din 8 decembrie.
* Biroul Parlamentului European, organismul care hotărăşte în chestiunile ce privesc organizarea internă a instituţiei, a aprobat o creştere semnificativă a eforturilor de reducere a amprentei ecologice a legislativului comunitar, care şi-a actualizat politica de mediu şi a stabilit noi obiective în acest domeniu pentru perioada 2024-2029, conform unui comunicat de presă.
Printre noile obiective de atins până în 2029 se numără o reducere a amprentei de carbon cu cel puţin 55% tone de emisii de gaze cu efect de seră pe echivalent normă întreagă comparativ cu 2006 şi o scădere cu 55% a consumului de energie (kWh/metru pătrat) comparativ cu 2012. De asemenea, PE îşi propune creşterea ponderii consumului de energie din surse regenerabile la 80% şi o reducere de 85% a consumului de hârtie comparativ cu 2012.
Sursa: Agerpres