* Slovacia susţine demersurile României de adaptare a statutului de protecţie a ursului la nivelul Uniunii Europene (UE).
România doreşte să prezinte la reuniunea miniştrilor mediului din Uniunea Europeană o propunere de adaptare a directivei europene.
În luna ianuarie, ministrul mediului, apelor şi pădurilor Mircea Fechet declara, în marja Consiliului informal de Mediu de la Bruxelles, că România a luat toate măsurile pentru a menţine o populaţie viguroasă de carnivore mari, inclusiv urşi, şi totodată a încercat să obţină sprijinul statelor membre UE, nu doar pentru relocarea unui număr de urşi, fără însă a obţine niciun rezultat.
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor român preciza că prin cei peste 15.000 până la 16.000 de urşi în UE, populaţia acestei specii este în creştere, „ceea ce duce la conflicte cu comunităţile locale de agricultură şi vânătoare”.
* Bulgaria şi România devin state membre ale spaţiului Schengen la 31 martie. De la această dată normele Schengen (inclusiv cele referitoare la eliberarea vizelor Schengen) se vor aplica în ambele ţări, iar controalele la frontierele aeriene şi maritime interne vor fi eliminate, anunţă sâmbătă Reprezentanţa Comisiei Europene în România.
Aderarea la spaţiul Schengen a celor două state membre, o concretizare a deciziei istorice a Consiliului din decembrie 2023, aduce o extindere semnificativă a celui mai mare spaţiu comun din lume fără controale la frontierele interne, sporindu-i atractivitatea. Preşedinta Comisiei Europene şi alţi membri ai Executivului UE au salutat şi au felicitat cele două ţări pentru această realizare şi au dat asigurări că discuţiile din cadrul Consiliului vor continua anul acesta în vederea eliminării controalelor şi la frontierele terestre interne.
Sursa: Agerpres