Evenimentele săptămânii 11 – 17 martie 2024



* Parlamentul European a adoptat cu o largă majoritate – 523 de voturi pentru, 46 împotrivă şi 49 de abţineri – un text de lege care reglementează utilizarea inteligenţei artificiale, o legislaţie unică în lume.

Legea privind inteligenţa artificială, care este un regulament convenit în decembrie 2023 cu statele membre, îşi propune să garanteze siguranţa şi respectarea drepturilor fundamentale şi să stimuleze inovaţia.

Textul de lege urmăreşte să protejeze drepturile fundamentale, democraţia, statul de drept şi sustenabilitatea mediului în faţa sistemelor de IA cu grad ridicat de risc. Actul legislativ vizează şi să încurajeze inovaţia şi să asigure un rol de lider în domeniu pentru Europa. Regulamentul impune obligaţii în cazul inteligenţei artificiale, în funcţie de riscurile sale potenţiale şi de impactul preconizat.

Noile norme interzic anumite utilizări ale inteligenţei artificiale care ameninţă drepturile cetăţenilor, inclusiv sistemele biometrice de clasificare bazate pe caracteristicile sensibile ale persoanelor. Extragerea fără scop precis a imaginilor faciale de pe internet ori din înregistrările camerelor video cu circuit închis pentru a crea baze de date de recunoaştere facială se numără şi ea printre utilizările interzise. Nu vor fi permise nici recunoaşterea emoţiilor la locul de muncă şi în şcoli, atribuirea unui punctaj social, sistemele de poliţie predictivă – când acestea se bazează doar pe stabilirea profilului unei persoane sau pe analizarea caracteristicilor sale – şi IA care manipulează comportamentul uman sau exploatează vulnerabilităţile oamenilor.

Folosirea sistemelor de identificare biometrică de către organele de aplicare a legii este în principiu interzisă, cu excepţia unor situaţii enumerate în mod exhaustiv şi definite în mod strict.

Sistemele de identificare biometrică „în timp real” pot fi instalate doar dacă se respectă garanţii stricte, de exemplu, dacă folosirea lor este limitată în timp şi geografic şi este aprobată în prealabil de o autoritate judiciară sau de un organ administrativ. Ele pot fi folosite, de pildă, pentru a căuta o persoană dispărută sau pentru a preveni un atac terorist. Folosirea acestor sisteme post-facto, respectiv sistemele de identificare biometrică „ulterioară”, este considerată un caz de utilizare cu grad ridicat de risc şi este posibilă doar în virtutea emiterii unei autorizaţii judiciare legate de o infracţiune penală.

Regulamentul adoptat este în prezent verificat de juriştii-lingvişti şi se preconizează că va fi adoptat înainte de sfârşitul legislaturii. Legislaţia mai trebuie adoptată oficial şi de Consiliul UE.

Ea va intra în vigoare la 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial şi va fi pe deplin aplicabilă la 24 de luni după intrarea în vigoare, cu excepţia interdicţiilor referitoare la practicile interzise, care se aplică începând cu şase luni de la data intrării în vigoare, a codurilor de bune practici (nouă luni de la data intrării în vigoare) şi a normelor privind sistemele de IA de uz general, inclusiv guvernanţa (12 luni de la data intrării în vigoare) şi respectiv a obligaţiilor pentru sistemele cu grad ridicat de risc (36 de luni).

* Parlamentul European a adoptat legea europeană privind libertatea media, o premieră în reglementarea domeniului, care are drept scop declarat combaterea ingerinţelor politice în deciziile editoriale şi întărirea transparenţei privind proprietarii organelor de presă.

Textul de lege a fost adoptat de eurodeputaţi, în plenul PE reunit la Strasbourg, cu 464 de voturi pentru, 92 împotrivă şi 65 de abţineri.

Sursa: Agerpres