UE în 2023 – Raport general privind activitățile Uniunii Europene



Ați vrea să știți cum a răspuns UE provocărilor din 2023 și ce a realizat în cursul anului? Aveți curiozități legate de evoluțiile principalelor politici și de cum au beneficiat cetățenii de pe urma lor? Răspunsurile la toate aceste întrebări și nu numai pot fi găsite în „UE în 2023”.

Conform președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, 2023 a fost un an important, un an în care Uniunea Europeană a continuat să răspundă aspirațiilor cetățenilor UE și să înfrunte rând pe rând provocările care au apărut. Am navigat constant în direcția celor șase priorități stabilite la începutul mandatului și în același timp am găsit soluții îndrăznețe și ambițioase la câteva dintre cele mai grele încercări cu care s-a confruntat vreodată Europa.

Fie că a trebuit să reacționăm în fața războiului brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, să ne ocupăm de cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii, să luăm măsuri ca urmare a dezvoltării fulgurante a inteligenței artificiale (IA) sau să gestionăm o criză climatică tot mai accentuată, ne-am mobilizat și am luat în piept provocările extraordinare pe care le-am întâmpinat. Am demonstrat că Uniunea noastră dă tot ce are mai bun atunci când prindem curaj.

Pentru a se adapta la realitățile geopolitice în schimbare, Europa și-a prezentat prima strategie privind securitatea economică. De asemenea, am luat măsuri concrete pentru a ne spori reziliența prin reducerea dependențelor și a riscurilor pentru economia noastră. Ne asigurăm astfel suveranitatea, securitatea și prosperitatea pentru anii care vin. Acest obiectiv este susținut inclusiv de planul nostru de redresare NextGenerationEU, în valoare de peste 800 de miliarde de euro, care dă un impuls economiilor noastre printr-o combinație de investiții și reforme. Planul a continuat să finanțeze în Europa sute de proiecte verzi și digitale, producând rezultate tangibile pentru europeni – de la parcuri eoliene offshore la trenuri electrice, de la servicii publice digitale de vârf la spitale de talie mondială.

Privind în perspectivă, 2024 va fi un an special pentru continentul nostru, deoarece europenii se vor prezenta la urne pentru a alege o nouă generație de lideri. Va fi o ocazie de a reflecta asupra modurilor în care democrația ajută societățile noastre să devină mai echitabile, industriile noastre mai competitive și economiile noastre mai reziliente. Am convingerea că Uniunea noastră va continua să rămână la înălțime. Pentru că Europa este întotdeauna mai puternică atunci când provocările sunt importante.

Acest raport este strucutrat pe 9 capitole, astfel:

1.Răspunsul Uniunii Europene la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei

2.Consolidarea economiei și a competitivității UE

3.Crearea unei Europe prospere și neutre din punct de vedere climatic

4.Asigurarea unei energii accesibile ca preț, sigure și durabile pentru Europa

5.O Europă pregătită pentru era digitală

6.Construirea unei Europe echitabile și sociale

7.Protejarea persoanelor și a libertăților

8.Promovarea intereselor și a valorilor europene în lume

9.Evoluții instituționale și consolidarea democrației

Luxemburg: Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, 2024

Centru Europe Direct Argeș pune la dispoziția cititorilor un exemplar al acestui material informativ, în limba engleză.