Democrația UE în acțiune – dosar pentru cadrele didactice



Obiectivul acestui modul educațional este să le prezinte cursanților subiectul participării democratice la Uniunea Europeană și să le confere cunoștințele și competențele care să le permită să își exercite drepturile în calitate de cetățeni ai UE. Ca parte a acestei explorări,  modulul se concentrează pe Inițiativa cetățenească europeană. La finalul acestui modul, cursanții vor avea o idee clară despre scopul inițiativei, despre cum funcționează, despre cum se încadrează în contextul mai larg al democrației în Uniunea Europeană și despre cum o pot utiliza pentru a aduce o schimbare în lumea lor.

Inițiativa cetățenească europeană le permite cetățenilor UE să influențeze politicile UE, aducând pe agenda europeană chestiunile cele mai importante pentru ei. O inițiativă cetățenească reunește oameni din diferite țări ale UE pentru a strânge semnături și a-i solicita Comisiei Europene să propună legi în domenii în care aceasta are competențe de acțiune. Este o modalitate ascendentă de a iniția o dezbatere politică și de a spori conștientizarea cu privire la cauzele comune care unesc oamenii dincolo de frontiere. Instrumentul a fost lansat în 2012 și dă acum roade, mai multe inițiative ducând la propuneri legislative concrete din partea Comisiei Europene.

Într-o democrație sănătoasă și prosperă, cetățenii își pot exprima liber opiniile. Aceștia pot să își exercite efectiv drepturile de vot, să participe la dezbaterea publică și, astfel, să își determine viitorul. Aceste drepturi câștigate cu greu constituie piatra de temelie a oricărei democrații și stau în centrul Uniunii Europene. (Sursa: Comisia Europeană).

Modulul constă în patru unități tematice, fiecare abordând alt subiect și acoperind de la informații mai generale despre Uniunea Europeană până la informații și activități specifice referitoare la inițiativa cetățenească europeană, după cum urmează:

1) O scurtă prezentare a Uniunii Europene

2) Democrația în Uniunea Europeană

3) Inițiativa cetățenească europeană

4) Lansarea și promovarea unei inițiative cetățenești europene.

Centrul Europe Direct Argeș pune la dispoziția cetățenilor un exemplar al acestui material informativ, în limba română.

Uniunea Europeană, 2023