Comisia Europeană alocă aproape 600 de milioane EUR pentru proiecte de infrastructuri energetice ce contribuie la decarbonizare și la securitatea aprovizionării



Comisia Europeană a alocat 594 de milioane EUR în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE) pentru opt proiecte de infrastructuri energeticetransfrontaliere cărora li s-a acordat statutul de proiecte de interes comun (PIC) în 2022. Această investiție face parte din eforturile mai ample ale UE având ca obiectiv decarbonizarea sistemului energetic și atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră stabilite în Pactul verde european.

În plus, se va acorda o finanțare de 100 de milioane EUR pentru proiectul de rețele inteligente Gabreta, situat între Cehia și Germania, iar proiectul de consolidare a interconexiunii electrice Lonny-Achêne-Gramme dintre Franța și Belgia a primit 1,22 milioane EUR pentru finanțarea unor studii. În fine, 12,77 milioane EUR au fost acordate instalației de înmagazinare a gazelor naturale Depomureș din România, în vederea creșterii capacității sale de funcționare, pentru a contribui astfel la securitatea aprovizionării în regiune.

Detalii în comunicatul de presă.