Evenimentele săptămânii 8-14 ianuarie 2024



* După mai bine de zece ani de aşteptare, Bulgaria şi România au primit undă verde pentru a se alătura spaţiului european Schengen de liberă circulaţie pe calea aerului şi pe mare începând cu martie 2024.

Comisia Europeană a promis că va sprijini Bulgaria şi România în protejarea frontierelor externe ale UE. Bulgaria, în special, va primi un sprijin financiar semnificativ din partea Comisiei Europene, precum şi asistenţă operaţională şi tehnică din partea agenţiei europene de frontieră, Frontex, în special la frontiera cu Turcia şi Serbia.

* Numărul intrărilor ilegale în Uniunea Europeană a crescut în 2023 cu 17% faţă de anul precedent, ajungând la cel mai înalt nivel de după 2016.

* La Paris, a avut loc, la 5 ianuarie 2024, ceremonia solemnă în memoria fostului preşedinte al Comisiei Europene Jacques Delors, decedat pe 27 decembrie, conform AFP. „Jacques Delors nu a renunţat niciodată să încerce să reconcilieze, să caute alternative, să construiască poduri. (…) A contribuit la desenarea chipului Europei de astăzi, trăsătură cu trăsătură”, a spus preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, referindu-se la politicianul francez care s-a aflat în fruntea Comisiei Europene între anii 1985 şi 1995, perioadă în care a fost înfiinţată Piaţa Unică, a început semnarea acordurilor Schengen, a fost lansat programul Erasmus precum şi reforma politicii agricole comune, dar şi multe alte evenimente marcante pentru proiectul construcţiei comunitare.

Sursa: Agerpres