Premiul Saharov 2009



Din anul 1988, Parlamentul European a acordat Premiul pentru libertatea de gândire, al cărui nume a fost inspirat de un fizician rus, câştigător al Premiului Nobel pentru Pace: Andrei Saharov. Premiul este acordat indivizilor sau organizaţiilor care luptă pentru respectarea drepturilor omului, a libertăţilor fundamentale şi împotriva oprimării şi nedreptăţii. Anul acesta, decernarea premiului coincide cu 20 de ani de la moartea lui Andrei Saharov.

Premiul Parlamentului European pentru libertatea de gândire se acordă în acest an organizaţiei MEMORIAL (Oleg Orlov, Serghei Kovalev şi Ludmila Alexeieva în numele Memorial şi tuturor celorlalţi apărători ai drepturilor omului din Rusia).

„Acordând Premiul din acest an celor trei reprezentanţi ai organizaţiei Memorial – Oleg Orlov, Serghei Kovalev şi Ludmila Alexeieva – şi celorlalţi apărători ai drepturilor omului din Rusia, sperăm să contribuim la oprirea fricii şi violenţei din jurul celor care luptă pentru drepturile omului în Federaţia Rusă şi să transmitem mesajul că activiştii societăţii civile din întreaga lume trebuie să fie liberi să-şi exercite dreptul la libertatea de gândire şi de expresie. Trebuie să fim liberi să ne urmăm gândurile, acest lucru fiind esenţial pentru a ajunge la adevăr. Daţi-mi voie să vă împărtăşesc satisfacţia mea personală de a putea anunţa astăzi acest premiu în calitate de preşedinte al Parlamentului European şi de om care vine de la Solidaritatea şi care a văzut Polonia luptând pentru adevăr şi câştigând libertatea în anii ’80“, a spus la Strasbourg preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.

MEMORIAL este o organizaţie al cărei prim lider a fost Andrei Saharov şi care promovează drepturile fundamentale în Azerbaidjan, Armenia, Georgia, Tadjikistan, Moldova şi Ucraina. În propunerea de nominalizare a organizaţiei se arată că aceasta promovează adevărul despre represiunea politică a Uniunii Sovietice şi luptă împotriva încălcărilor drepturilor omului care au loc în prezent în statele post-sovietice, pentru a asigura viitorul lor democratic.

Pe 14 decembrie 2009, comisiile pentru afaceri externe şi dezvoltare şi subcomisia drepturile omului de la Parlamentul European vor avea o reuniune comună cu laureatul Premiului Saharov de anul acesta.

Premiul va fi decernat pe 16 decembrie, la Strasbourg. În afara titlului, câştigătorul mai primeşte şi suma de 50.000 de euro.