Sănătatea mea @ UE – Serviciile de sănătate electronice transfrontaliere din UE



Pentru cetățenii UE, sistemele de sănătate sunt de o importanță fundamentală. Mulți europeni călătoresc, lucrează sau studiază în alte țări din UE.

Este încurajator să știm că, în caz de boală sau de urgență sanitară pe durata șederii în altă țară din UE, serviciile de sănătate electronice transfrontaliere – fișa pacientului și prescripția electronică – vor fi disponibile în țările europene, în cadrul inițiativei „Sănătatea mea @ UE”, cu scopul de a-i proteja și de a-i ajuta pe cei care călătoresc.

Aceste servicii le permit cetățenilor din Europa să beneficieze de asistență medicală în țara în care călătoresc la fel ca în țara lor de reședință, prin intermediul unui nou canal de comunicare digitală. Prin intermediul acestui canal securizat se poate stabili o conexiune între serviciile naționale de e-sănătate, care pot face schimb de date medicale ale pacienților în mod rapid, sigur și eficient.

Datele dumneavoastră cu caracter personal vor fi întotdeauna tratate și protejate în conformitate cu legislația existentă a UE și cu practicile aflate în vigoare atât în țara dumneavoastră de reședință, cât și în țara în care călătoriți. În plus, înainte ca un profesionist în domeniul sănătății să aibă acces la oricare dintre datele dumneavoastră, acesta trebuie să vă informeze cu privire la drepturile dumneavoastră.

Noile servicii electronice în domeniul asistenței medicale transfrontaliere vor fi înființate treptat în 25 de țări din UE până la sfârșitul anului 2025. Pentru a cunoaște ultimele actualizări referitoare la țările care oferă în prezent aceste servicii, vă rugăm să consultați pagina: https://health.ec.europa.eu/ehealth-digital-health-and-care/electronic-cross-border-health-services_ro.

Această broșură oferă informații privind serviciile referitoare la prescripțiile electronice și la fișele pacienților, precum și privind modul lor de utilizare și modul în care putem beneficia de acestea. Deși informațiile sunt adaptate la cerințele unor utilizatori specifici, fiecare secțiune conține informații utile pentru înțelegerea deplină a modului de funcționare a acestor servicii.

Centrul Europe Direct Argeș pune la dispoziția celor interesați un exemplar al acestui material informativ, în limba română.

Luxemburg: Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, 2020.