Evenimentele săptămânii 21 – 27 august 2023



* Cu prilejul unei reuniuni informale organizate la Atena de premierul elen Kyriakos Mitsotakis, lideri din state din sud-estul Europei au convenit asupra unei declaraţii care subliniază necesitatea urgentă de a accelera parcursul ţărilor din Balcanii de Vest către Uniunea Europeană. La discuţii au participat lideri a peste zece ţări din regiune, şefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Declaraţia a fost semnată de preşedinţii şi prim-miniştrii Bosniei-Herţegovina, Bulgariei, Croaţiei, Greciei, Kosovo, Macedoniei de Nord, Muntenegrului, Republicii Moldova, României, Serbiei şi Ucrainei. Participanţii la reuniune au susţinut necesitatea găsirii unei „noi energii şi a unei noi abordări în procesul de extindere, care să fie tangibile şi credibile” şi s-au angajat să sprijine Ucraina şi Republica Moldova în următorii paşi în procesul de aderare, imediat ce ambele ţări vor pune în aplicare reformele necesare. Într-un mesaj pe o reţea de socializare, preşedintele Consiliului European a declarat, după întâlnirea de la Atena, că aderarea ţărilor lor la UE continuă să reprezintă o prioritate pentru Cei 27.

* Uniunea Europeană a cerut „procese democratice mai incluzive şi mai transparente” în Republica Centrafricană, unde o nouă constituţie aprobată prin referendum îi permite preşedintelui Faustin Archange Touadera să candideze pentru al treilea mandat în 2025.

* Ungaria vrea ca interdicţia UE privind vânzările interne de cereale ucrainene să fie extinsă în cele cinci state membre ale UE care se învecinează cu Ucraina, după ce măsura actuală se încheie la 15 septembrie, conform Reuters.

* Liderii instituţiilor europene au transmis, la 24 august 2023, felicitări ucrainenilor cu ocazia împlinirii a 32 de ani de la obţinerea independenţei ţării lor, cărora le-au garantat încă o dată sprijinul Uniunii Europene atât timp cât este necesar în lupta lor împotriva invaziei Rusiei, conform EFE.

Sursa: Agerpres