Evenimentele săptămânii 7 – 13 august 2023



* La final de iulie, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele filipinez Ferdinand Marcos au lansat iniţiativa Team Europe pentru Economie Verde în cadrul strategiei Global Gateway, cu o contribuţie Team Europe în valoare de 466 de milioane de euro.

„Global Gateway, strategia de investiţii a UE pentru restul lumii, va sprijini Filipine pe drumul său către un viitor durabil. Vom investi în tranziţia către o economie circulară şi în generaţia de energie verde. Şi vom oferi, de asemenea, expertiză, instruire şi transferuri de tehnologie, pentru că aceasta este modalitatea de a împuternici comunităţile locale”, a declarat Ursula von der Leyen.

În strânsă cooperare cu autorităţile filipineze, iniţiativa va contribui la dezvoltarea unei politici de economie circulară, abordând în special deşeurile de plastic, pentru a completa strategia naţională de combatere a deşeurilor marine. O platformă de dialog politic la nivel guvernamental va promova economia circulară, energia regenerabilă şi eficienţa energetică. Vor fi identificate noi investiţii în sectorul energetic privat care se concentrează pe atenuarea schimbărilor climatice, potrivit site-ului https://ec.europa.eu/.

* La 3 august, Biroul Înaltului Reprezentant al UE a transmis o declaraţie cu privire la situaţia în care se află comunitatea Yazidi din Irak. UE sprijină ferm unitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a Irakului, cu respect deplin pentru diversitatea sa etnică şi religioasă. UE recunoaşte angajamentul guvernului irakian de a proteja şi de a îmbunătăţi situaţia persoanelor aparţinând comunităţilor vulnerabile din ţară, inclusiv a yazidiţilor, a transmis Consiliul UE pe pagina https://www.consilium.europa.eu/.

Sursa: Agerpres