O Europă, o monedă



Centrul Europe Direct Argeș în colaborare cu Asociația ”Smile” din Pitești a organizat în data de 17 iulie 2023 o dezbatere cu scopul de a dezvolta abilitățile de comunicare argumentativă ale tinerilor și de îmbunătățire a gândirii critice.

La eveniment au luat parte peste 60 de tineri din județele Argeș și Prahova care au fost dornici să cunoască cum se desfășoară o dezbatere și ce argumente au pregătit cele două echipe pro și contra care au răspuns la întrebarea: ”ar trebui să se folosească aceeași monedă în Europa?”.

Unul dintre argumentele echipei pro a fost: ”adoptarea unei monede universale pe teritoriul Europei ar consolida relațiile inter-statale și ar îmbunătăți integrarea europeană, iar o monedă unică elimină fluctuațiile valutare dintre țările membre, ceea ce facilitează comerțul și investițiile în interiorul pieței unice europene”.

În partea opusă, echipa contra a considerat că ”prin folosirea aceleași monede în Uniunea Europeană, țările și-ar pierde independența asupra propriei monede. Pentru schimbarea unei monede naționale în euro, perioada de pregătire necesară pentru conversie poate dura ani în care țările sunt nevoite să își consume resursele numai pentru a încerca să adere la această zonă”.

Acestea sunt doar câteva dintre argumentele pe care tinerii au ales să le prezinte în fața juraților.

După o analiză riguroasă a argumentelor aduse din partea celor două echipe, juriul a desemnat echipa pro ca fiind câștigătoare, considerând că tinerii au adus mai multe exemple concrete, au fost mai fermi și mai convingători în susținerea argumentelor. Aceștia au fost recompensați cu materiale promoționale din partea Centrului Europe Direct Argeș și în plus cu vouchere de studiu a unei limbi străine din partea centrului autorizat de pregătire ”Libelo”.

Acest tip de dezbatere contribuie la formarea, dezvoltarea și exersarea competențelor de gândire critică și de comunicare rațională în spațiul public, precum și la formarea și dezvoltarea atitudinilor social-civice democratice, necesare tinerei generații pentru participarea activă.

Centrul Europe Direct Argeș susține acest tip de evenimente prin care tinerii caută soluții pentru un viitor mai bun.