Școala de vară „Be GREEN, think SMART!”



În perioada 11-14 iulie 2023, Centrele Europe Direct Argeș, Europe Direct Bistrița-Năsăud și Europe Direct București au organizat în orașul Bistrița, o școală de vară dedicată celor mai activi voluntari ai celor trei centre de informare europeană.

Tema cursului de formare a fost axată pe Pactul Verde European, pe combaterea fenomenului știrilor false în această privință, cu abordarea metodei facilitării grafice, unde am avut-o alături de noi pe Andreea Buzec, formator și expert în această metodă de educație non-formală.

Locul de desfășurare a evenimentului a fost Casa Argintarului din Bistrița, acolo unde se află și sediul EUROPE DIRECT Bistrița-Năsăud, iar prima zi i-a purtat pe tineri în trecutul medieval al Bistriței.

Următoarele zile au continuat cu inițierea în facilitarea grafică, ce a cuprins folosirea markerului precum și a tool-urilor online, alfabetul vizual (ideograme și pictograme), precum și cu introducerea în dezvoltarea durabilă și identificarea unor mesaje-cheie pentru diverse categorii de public, pentru a conștientiza pericolul schimbărilor climatice.

În cadrul sesiunilor de formare participanții au lucrat în grupuri la exerciții aplicate de facilitare grafică și la promovarea mesajelor-cheie identificate.

La finalul cursului de formare, tinerii au aflat și câteva secrete legate de tehnicile de fotografie pe care le-au pus în practică în Parcul cu Peri Seculari-Lions, unde, alături de Doru Ilieș au aflat informații interesante despre proiectul Via Transilvanica, fiind încântați de cadrul natural deosebit și de modalitățile prin care se pun în valoare, în mod sustenabil, frumusețile naturale ale României.

Școala de vară s-a încheiat cu o vizită la Punctul Gastronomic Local, unde Elena din Deal a delectat participanții cu câteva preparate tradiționale. Cu toții au aflat că valorificarea resurselor și a produselor locale este o soluție sigură pentru dezvoltarea sustenabilă.

Le mulțumim tinerilor participanți, gazdelor noastre de la EUROPE DIRECT Bistrița-Năsăud, colegilor de la EUROPE DIRECT București, precum și partenerilor evenimentului: Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Clubul Lions Bistrița și Tășuleasa Social.