Evenimentele săptămânii 3 – 8 iulie 2023



* Uniunea Europeană şi Noua Zeelandă au semnat un acord de liber schimb care, potrivit Bruxelles-ului, ar trebui să ducă la o creştere cu 30% a schimburilor comerciale bilaterale în decurs de un deceniu.

UE este al treilea partener comercial al Noii Zeelande, exportând vin, fructe şi carne în Europa.
Comerţul bilateral cu mărfuri între cele două zone s-a ridicat la puţin peste nouă miliarde de euro în 2022.
Conform Bruxelles-ului, exporturile UE către Arhipelagul Pacific ar putea creşte cu până la 4,5 miliarde de euro pe an. Investiţiile UE în Noua Zeelandă ar putea creşte cu până la 80%.

Pentru a intra în vigoare, acordul ar trebui să fie aprobat de Parlamentul European şi ratificat de Noua Zeelandă.

* Parlamentul European a votat o rezoluţie referitoare la proiectul de directivă europeană prin care prin care jurnaliştii, organizaţiile media, apărătorii drepturilor omului, activiştii, cercetătorii şi artiştii vor fi protejaţi în UE de acţiunile strategice în justiţie împotriva mobilizării publice (SLAPP), al căror scop este intimidarea şi sancţionarea lor.
Raportul pe acest subiect, elaborat de către eurodeputatul social-democrat german Tiemo Wolken, a fost adoptat cu 498 voturi pentru, 33 voturi împotrivă şi 105 abţineri. Eurodeputaţii şi-au adoptat poziţia de negociere cu Consiliul UE cu privire la noile norme pentru a-i proteja pe cei care se ocupă de chestiuni de interes public, cum ar fi drepturile fundamentale, activităţile funcţionarilor publici sau acuzaţiile de corupţie.

Sursa: Agerpres