Actualități și provocări în context european – Europa pentru cetățeni



Evoluția tehnologiilor, provocările mondiale și demografice ne influențează modul în care lucrăm, învățăm, participăm la dezvoltarea societății și ne trăim viața de zi cu zi. Dacă dispun de competențele adecvate, cetățenii se adaptează mai ușor la aceste schimbări și se bucură de bunăstare, impactul pozitiv resimțindu-se asupra societății, productivității și creșterii economice.

Cu ocazia evenimentului Actualități și provocări în context european, Centrul Europe Direct Argeș a susținut, în data de 10 ianuarie 2023, o sesiune de formare Europa pentru cetățeni cu privire la oportunitățile europene de dezvoltare profesională, adresată multiplicatorilor de informație europeană din județul Argeș, din localitățile: Albeștii de Argeș, Aninoasa, Arefu, Băbana, Beleți-Negrești, Bogați, Boteni, Bradu, Budeasa, Buzoești, Călinești, Câmpulung, Cetățeni, Costești, Curtea de Argeș, Leordeni, Merișani, Pietroșani, Rucăr, Săpata, Ștefănești, Teiu, Topoloveni, Vedea și Vlădești.

Prima parte a evenimentului a debutat cu informații despre valorile europene, drepturile fundamentale ale omului, cetățenia activă, precum și dobândirea de noi competențe în domeniul digital.

Reprezentanții Europe Direct Argeș au promovat Anul European al Competențelor și au punctat aspecte referitoare la obiectivele sociale ale Strategiei Europa 2030 conform cărora cel puțin 60 % dintre adulți ar trebui să participe la formare în fiecare an. Acest lucru este important pentru atingerea obiectivului privind rata de ocupare a forței de muncă de cel puțin 78 % până în 2030.

Multiplicatorii de informație europeană au aflat informații noi și de actualitate despre fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană pentru a sprijini investițiile statelor membre în perfecționare și recalificare și anume: Erasmus+, Fondul Social European Plus (FSE+), Programul Orizont Europa, Programul Europa digitală.

Toți cei prezenți la această sesiune de instruire au fost încurajați să participe la cursuri de formare necesare pentru dezvoltarea de noi competențe, pentru a beneficia de învățare pe tot parcursul vieții.

În partea de final a evenimentului participanții au primit materiale informative de la Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene pe care le vor folosi la diferite evenimente și anume: activități pentru tineri, dezbateri pentru publicul adult, expoziții pentru publicul larg. Câțiva multiplicatori și-au exprimat dorința de a realiza expoziții cu materiale informative care vor cuprinde domenii precum: mediu, turism, drepturi, instituții europene, călătorii, moneda Euro.

Organizarea sesiunilor de acest tip pentru multiplicatorii de informație europeană din Argeș aduce un plus valoare atât pentru ei, cât și pentru instituțiile în care aceștia îți desfășoară activitatea.