Saptamana Europeana a Tineretului 2021



Între 24 și 30 mai 2021, în toată Europa au avut loc diverse evenimente interesante și stimulative, axate pe tema „Viitorul nostru, în mâinile noastre” sub egida Săptămânii Europene a Tineretului 2021.

Centrul Europe Direct din cadrul Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș și punctul de informare local Eurodesk din Argeș au organizat o serie de acțiuni dedicate tinerilor argeșeni în săptămâna menționată.

Evenimentele s-au adresat elevilor de la Școala Gimnazială din Bălilești, de la Liceul Tehnologic Construcții de Mașini Mioveni și de la Liceul Teoretic Ion Cantacuzino din Pitești.

În cadrul prezentărilor susținute de multiplicatorul Eurodesk și consilierii de comunicare ai Centrului Europe Direct Argeș au fost reliefate informații despre Rețeaua Eurodesk și misiunea ei de a sensibiliza tinerii privind oportunitățile de mobilitate de învățare și de a-i încuraja să devină cetățeni activi ai Europei, implicându-se în evenimente pentru tineret existente în spațiul european.

De interes pentru tinerii argeșeni au fost proiectele de participare și schimburile de tineret desfășurate prin programele Erasmus+, voluntariatul și stagiile de ucenicie prin Corpul European de Solidaritate. Erasmus+ este programul de finanțare al Uniunii Europene în domeniul educației, formării profesionale, tineretului și sportului.

Programul pentru perioada 2021-2027 pune un accent puternic pe incluziunea socială, pe tranziția verde și pe cea digitală și pe promovarea participării tinerilor la viața democratică.

Corpul european de solidaritate urmărește să construiască o societate mai inclusivă, să sprijine persoanele vulnerabile și să caute soluții la provocările cu care se confruntă comunitățile. În acest sens, reunește tineri care vor să învețe, să ajute și să se dezvolte. Participanții din cadrul Corpului european de solidaritate se angajează să consolideze solidaritatea între oameni, respectându-le totodată cultura și tradițiile și fac eforturi pentru a construi o comunitate bazată pe responsabilități comune și sprijin reciproc.

Exercițiile non-formale despre incluziune și diversitate în Europa, voluntariat și participarea tinerilor în societate au familiarizat participanții cu educația non-formală și i-a determinat pe aceștia să-și dorească să participe la diferite proiecte europene de tineret prin programele prezentate.