Evenimentele săptămânii 26 aprilie – 2 mai 2021



*** Comisia Europeană va încheia un nou contract cu asocierea Pfizer-BioNTech pentru achiziţionarea a 1,8 miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19, livrabile începând de anul acesta şi până în anul 2023. Aceste doze vor fi suficiente pentru imunizarea a 450 de milioane de persoane în următorii doi ani.

*** La 19 aprilie, Comitetul executiv al Conferinţei privind viitorul Europei, format din reprezentanţi ai Parlamentului European, ai Consiliului Uniunii Europene şi ai Comisiei Europene, a lansat platforma digitală multilingvă a Conferinţei privind viitorul Europei, invitându-i pe toţi cetăţenii Uniunii să contribuie la conturarea propriului viitor şi a viitorului Europei în ansamblul său.

Platforma este disponibilă în 24 de limbi şi le permite astfel cetăţenilor din întreaga Uniune să împărtăşească şi să facă schimb de idei şi de opinii prin intermediul unor evenimente online.

*** Noi proiecte şi forme de cooperare între agenţiile de presă, prezentate la o masă rotundă organizată de Parlamentul European.

Direcţia Generală pentru Comunicare din cadrul Parlamentului European a organizat o masă rotundă desfăşurată online având drept obiectiv prezentarea de noi proiecte şi forme de cooperare între agenţiile de presă şi întărirea celor existente.

Un astfel de proiect prezentat în cadrul evenimentului este NewsMapper, un instrument de urmărire a articolelor media bazat pe Inteligenţa Artificială, dezvoltat de agenţia de presă STA din Slovenia. Departamentul său de cercetare-dezvoltare, înfiinţat în 2014, dezvoltă proiecte în cadrul programelor Orizont 2020, cel mai amplu program de cercetare şi inovare derulat de Uniunea Europeană, şi Google DNI (Digital News Innovation Fund). NewsMapper indică, între altele, care articole sunt cel mai mult utilizate sau ce categorii şi teme interesează cel mai mult alte media.

Această aplicaţie high-tech a fost inclusă pe lista Comisiei Europene a celor mai bune inovaţii europene în 2020.

Sursa: Agerpres