Tineri voluntari ONU



Tinerii voluntari ai Organizației Națiunilor Unite reprezintă o categorie separată a voluntarilor ONU, creată recent ca răspuns la apelul secretarului general al Organizației Națiunilor Unite pentru o mai mare implicare în voluntariat a celei mai mari generații de persoane cu vârsta sub 30 de ani din istorie.

Cine sunt Tinerii voluntarii ONU

Tineri motivați și talentați cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani (cu vârsta mai mică de 29 de ani pe toată durata misiunii lor) care doresc să se implice în inițiative de dezvoltare și pace în propria lor țară sau într-o altă țară din întreaga lume.

Background-ul educațional și experiența cerute tinerilor voluntari variază în funcție de misiune, dar, în general, nu se așteaptă ca aceștia să aibă o experiență de lucru mai mare de doi ani.

Voluntarii pot lucra în domeniile: drepturile omului, adaptare la efectele schimbărilor climatice, asistență medicală primară, gestionarea dezastrelor, consolidarea păcii, implicarea tinerilor sau în multe alte domenii. Aceștia pot lucra direct într-o agenție a Națiunilor Unite sau pot fi repartizați la una din organizațiile partenere, la o universitate sau la guvern.

Beneficii

Voluntarii vor câștiga experiență și își vor aduce aminte de perioada de voluntariat tot restul vieții.

Implicarea lor în calitate de tineri voluntari ONU va reprezenta o oportunitate de a schimba lumea în bine, în timp ce îți vor rafina competențele, vor dobândi cunoștințe noi și și vor avea o mai bună înțelegere a realităților privind dezvoltarea internațională și consolidarea păcii.

Durată

Tinerii voluntari ONU sunt finanțați de agențiile Organizației Națiunilor Unite, de partenerii acestora, de guverne sau de instituții academice, iar durata misiunii depinde de nevoile entității solicitante.

Cele mai multe misiuni ale programului Tineri voluntari ONU au o durată cuprinsă între 6 și 24 de luni.

Ocazional, misiunile naționale și internaționale ale programului Tineri voluntari ONU durează mai puțin de șase luni și sunt denumite misiuni „pe termen scurt”.

Atunci când tinerii voluntarii ONU sunt finanțați de o instituție academică, ei sunt numiți Tineri voluntari ONU în universități. Misiunile lor au o durată mai scurtă, în general, între 3 și 6 luni.

Indemnizație

Voluntarii primesc o indemnizație de bază care le permite să trăiască sănătos și în siguranță în zona în care își desfășoară activitatea.

Dacă ei efectuează activități de voluntariat în afara zonei de origine, cheltuielile pentru transportul aerian sau transportul terestru (după caz) și alte costuri de bază sunt acoperite de agenția gazdă.

Ei vor beneficia de pregătire înainte și după misiune.

Cum candidezi

Voluntarii interesați pot găsi posturi vacante la secțiunea „Apeluri speciale pentru voluntari” (https://www.unv.org/become-volunteer), “Posturi vacante pentru voluntariat la nivel național ale ONU” (https://www.unv.org/Vacancies-for-national-UN-Volunteers), pe Facebook (https://www.facebook.com/unvolunteers/), Twitter (https://twitter.com/UNVolunteers) și LinkedIn.

Mai multe informații: https://www.unv.org/become-un-youth-volunteer

Sursa: https://www.eurodesk.ro/termen-eurodesk/vrs/IDed/41