Evenimentele săptămânii 22 – 28 martie 2021



*** Agenţia Europeană de Mediu încurajează mersul cu trenul, datorită emisiilor scăzute.

EMA a precizat că a evaluat diferite mijloacele de călătorie ca parte a unor eforturi de a oferi informații despre cum poate UE să implementeze Pactul Verde European, care include o ţintă de a reduce emisiile cu efect de seră din transport cu 90% până în 2050 comparativ cu 1990.

Transportul a reprezentat un sfert din emisiile de gaze cu efect de seră din UE în 2018.

Transportul auto a reprezentat 72% din emisii, în timp ce cota transportului maritim a fost de 14%, iar cea a aviaţiei, de 13%.

Transportul feroviar a reprezentat mai puţin de 1% din emisii, provenite în principal de la trenurile diesel, conform AEM.

Evaluarea a folosit o comparaţie a transportului între 20 de perechi de oraşe din Europa, acoperind o distanţă de 500 de kilometri.

Deşi costurile totale ale emisiilor transportului feroviar sunt mai scăzute decât cele ale transportului aerian, efectele zgomotului sunt comparativ sau chiar mai mari în unele cazuri, întrucât zgomotul transportului aerian este generat în principal la decolarea şi aterizarea avioanelor.

Integrarea transporturilor aerian şi feroviar şi reducerea barierelor pentru transportul feroviar transfrontalier sunt printre propunerile de îmbunătăţire menţionate, alături de nevoia unui plan pentru modernizarea actualelor linii feroviare şi trenuri.

*** Uniunea Europeană înăspreşte controalele asupra exporturilor de vaccin anti-COVID-19.

Confruntat cu dificultăţi legate de livrările de vaccin, blocul comunitar a creat un sistem de monitorizare a exporturilor de vaccin anti-COVID-19. Până acum, exporturile puteau fi blocate numai dacă se considera că o companie nu îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale faţă de UE şi erau acoperite doar exporturile către anumite ţări.

Comisia Europeană a renunţat la excepţiile pentru exporturile către ţările vecine.

Noul sistem, mai strict, introduce de asemenea două noi criterii: luarea în calcul a gradului de avansare a campaniei de vaccinare în ţara respectivă şi dacă statele producătoare de vaccin exportă într-o manieră reciprocă.

Uniunea Europeană este un exportator important de vaccinuri împotriva COVID-19, până în prezent aproximativ 43 de milioane de doze fiind livrate dinspre UE către ţări terţe.

*** Consiliul Uniunii Europene a adoptat o decizie de instituire a Instrumentului european pentru pace (IEP), un fond extrabugetar în valoare de aproximativ 5 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, care urmează să fie finanţat prin contribuţii din partea statelor membre ale UE şi care va finanţa toate acţiunile externe ale blocului comunitar care au implicaţii militare sau în domeniul apărării, informează un comunicat postat pe site-ul Consiliului.

Obiectivul final al IEP este de a spori capacitatea UE de a preveni conflictele, de a menţine pacea şi de a întări stabilitatea şi securitatea internaţională. Acest lucru ar urma să fie realizat permiţând UE să îmbunătăţească ajutorul acordat ţărilor partenere, fie prin sprijinirea operaţiilor lor de menţinere a păcii, fie prin creşterea capacităţii forţelor lor armate de a asigura pacea şi securitatea pe teritoriul lor naţional, precum şi prin acţiuni mai ample de natură militară/de apărare în sprijinul obiectivelor PESC (Politica externă şi de securitate comună).

Sursa: Agerpres