Evenimentele săptămânii 15-21 martie 2021



* Comisia Europeană a adoptat primul plan strategic pentru Orizont Europa, noul program de cercetare şi inovare al UE în valoare de 95,5 miliarde euro în preţuri curente. Planul strategic reprezintă o noutate în cadrul programului Orizont Europa şi stabileşte orientările strategice pentru direcţionarea investiţiilor în primii patru ani ai programului. Acesta asigură faptul că acţiunile UE în materie de cercetare şi inovare contribuie la priorităţile UE, printre care se numără o Europă verde şi neutră din punct de vedere climatic, o Europă pregătită pentru era digitală şi o economie în serviciul cetăţenilor, informează ul https://ec.europa.eu/.

* Comisia Europeană a transferat 9 miliarde de euro unui număr de şapte state membre ale UE în cadrul celei de a cincea tranşe a sprijinului financiar acordat statelor membre prin Instrumentul SURE. Aceasta este a doua operaţiune de acest fel din 2021. Astfel, Cehia a primit 1 miliard euro, Spania 2,87 miliarde euro, Croaţia 510 milioane euro, Italia 3,87 miliarde euro, Lituania 302 milioane euro, Malta 123 de milioane euro şi Slovacia 330 de milioane euro.

Până în prezent, în cadrul Instrumentului SURE, 16 state membre au primit în total 62,5 miliarde euro sub formă de împrumuturi „back-to-back”. Pe parcursul anului 2021, Comisia va încerca să mobilizeze în plus peste 25 de miliarde euro prin emiterea de obligaţiuni în cadrul Instrumentului SURE al UE, scrie site-ul Comisiei Europene, https://ec.europa.eu/.

* Comisia Europeană a propus crearea unei adeverinţe electronice verzi pentru a facilita libera circulaţie, în condiţii de siguranţă, în interiorul UE, în timpul pandemiei de COVID-19. Adeverinţa electronică verde va constitui dovada că deţinătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19. Sistemul de adeverinţe electronice verzi este o măsură temporară, ea urmând să fie suspendată de îndată ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va declara sfârşitul urgenţei la nivel internaţional în domeniul sănătăţii cauzate de COVID-19. Pentru a fi gata până la vară, această propunere trebuie să fie adoptată de Parlamentul European şi de Consiliul UE, scrie site-ul Comisiei.

* Consiliul Uniunii Europene a adoptat, la 16 martie, un regulament privind combaterea diseminării conţinutului online cu caracter terorist. Măsurile prevăd că platformele au la dispoziţie o oră să elimine sau să blocheze accesul la conţinutul cu caracter terorist, în urma unui ordin de eliminare din partea autorităţilor naţionale competente. Noile norme urmează să se aplice începând cu anul 2022. Astfel, Consiliul arată că terorismul ameninţă securitatea UE, valorile societăţilor democratice şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor europeni, iar combaterea lui reprezintă o prioritate majoră pentru UE şi statele sale membre, precum şi pentru partenerii săi internaţionali. Conform statisticilor, 119 atacuri teroriste au eşuat, au fost contracarate sau materializate în Europa în 2019 şi 1.004 persoane au fost arestate pentru infracţiuni de terorism în acelaşi an, conform site-ului https://www.consilium.europa.eu/.

* Consiliul UE a adoptat noul program Europa digitală al UE, care va stimula transformarea digitală prin furnizarea de finanţare pentru implementarea tehnologiilor de vârf în domenii esenţiale, cum ar fi inteligenţa artificială, supercalculul şi securitatea cibernetică. Cu un buget considerabil de 7.588 de milioane euro, programul se va derula în perioada 2021-2027, începând retroactiv de la 1 ianuarie. Programul adoptat de Consiliu în primă lectură urmează să fie adoptat şi de către Parlamentul European, în a doua lectură, înainte de a fi publicat în Jurnalul Oficial al UE. Regulamentul va intra în vigoare la data publicării sale, scrie site-ul Consiliului.

* Peste 700.000 de persoane au primit cetăţenia unui stat membru al Uniunii Europene (UE) în 2019, informează la 15 martie biroul de statistică al UE Eurostat, citat de DPA. Cel mai mare grup de noi cetăţeni europeni provine din Maroc, nu mai puţin de 66.800 de oameni din această ţară primind cetăţenie în 2019, majoritatea în Spania, Italia sau Franţa. Al doilea cel mai mare grup provine din Albania, de unde provin peste 40.000 de persoane. Dintr-un total de 706.400, aproape 30.000 de persoane sunt din Regatul Unit. Cei mai mulţi britanici au dobândit cetăţenie germană, suedeză sau franceză, potrivit Eurostat.

Sursa: Agerpres