Evenimentele săptămânii 22 – 28 februarie 2021



Comisia Europeană le-a cerut companiilor farmaceutice să încheie contracte de cooperare – cum este cel convenit între compania franceză Sanofi şi cea americană Pfizer – pentru creşterea producţiei de doze de vaccin anti-COVID-19, circa 16 unităţi de producţie europene îndeplinind standardele pentru a produce substanţa activă şi 21 pentru dozarea vaccinurilor în fiole.

Sanofi a anunţat că va produce peste 125 de milioane de doze de vaccin Pfizer pentru Uniunea Europeană, compania franceză continuând în acest timp să-şi dezvolte propriul vaccin candidat. Sanofi va folosi fabrica sa de la Frankfurt (Germania), aleasă pentru proximitatea acesteia faţă de fabrica Pfizer de la Marburg.

A doua fază constă în dozarea vaccinului în fiole, aceasta fiind etapa în care colaborează Pfizer şi Sanofi.

***

Controalele vamale pentru combaterea produselor contrafăcute sunt inadecvate, menţionează Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) într-un raport, în care evidenţiază rolul containerelor de transport maritim în transportul mărfurilor ilegale în Europa.

În cursul ultimelor decenii, transportul maritim a devenit un canal major pentru transportul mărfurilor contrafăcute.

Cele mai multe astfel de livrări provin din Asia de Est, în special din China şi Hong Kong, reprezentând 79% din valoarea totală, la nivel mondial, a produselor contrafăcute confiscate ce au fost transportate cu ajutorul containerelor între anii 2014 şi 2016.

În acelaşi interval de timp, mărfurile contrafăcute au reprezentat 6,8% din importurile de bunuri în UE din ţări terţe, însumând 121 miliarde de euro (146 miliarde de dolari). Cele mai multe dintre aceste produse contrafăcute au ajuns în UE prin intermediul transportului maritim cu containere.

Sursa: Agerpres