Evenimentele săptămânii 4 – 10 ianuarie 2021



Comisia Europeană a acordat o autorizaţie de introducere pe piaţă condiţionată (AIC) pentru vaccinul împotriva COVID-19 creat de Moderna, acesta fiind al doilea vaccin împotriva COVID-19 autorizat în UE. Autorizaţia a urmat o recomandare ştiinţifică favorabilă bazată pe o evaluare aprofundată a siguranţei, eficacităţii şi calităţii vaccinului de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi aprobată de statele membre, arată https://ec.europa.eu/.

Comisia Europeană a propus statelor membre ale UE să achiziţioneze 200 de milioane de doze suplimentare de vaccin împotriva COVID-19 produs de BioNTech şi Pfizer, cu opţiunea de a achiziţiona încă 100 de milioane de doze. Aceasta ar permite UE să cumpere până la 600 de milioane de doze din acest vaccin, care este utilizat deja în întreaga UE. UE a achiziţionat un vast portofoliu de vaccinuri produse cu diferite tehnologii, asigurând până la 2,3 miliarde de doze din cele mai promiţătoare vaccinuri potenţiale, care ar permite UE nu numai să acopere necesităţile întregii sale populaţii, ci şi să furnizeze vaccinuri ţărilor învecinate.

***

Comisia Europeană a decis să înregistreze o iniţiativă cetăţenească europeană (ICE) intitulată „Iniţiativa societăţii civile pentru interzicerea practicilor de supraveghere biometrică în masă”. Organizatorii ICE îndeamnă Comisia să propună un act juridic care să pună capăt în mod permanent utilizărilor nediferenţiate şi arbitrare ale datelor biometrice în moduri care ar putea conduce la activităţi de supraveghere în masă sau la interferenţe nejustificate cu drepturile fundamentale.

Iniţiativa cetăţenească europeană a fost introdusă odată cu Tratatul de la Lisabona, ca instrument prin care cetăţenii pot contribui la stabilirea agendei de lucru. A fost lansată în mod oficial în aprilie 2012. Odată înregistrată oficial, o iniţiativă cetăţenească europeană dă posibilitatea unui număr de 1 milion de cetăţeni din cel puţin un sfert din statele membre ale UE să invite Comisia Europeană să propună acte juridice în domeniile în care Comisia are competenţa de a acţiona. De la începutul iniţiativei cetăţeneşti europene, Comisia a înregistrat în total 76 de iniţiative cetăţeneşti şi a refuzat 26, care nu îndeplineau condiţiile de admisibilitate necesare, arată https://ec.europa.eu/.

Sursa: AGERPRES