Balcanii de Vest: un plan economic și de investiții care să sprijine redresarea economică și convergența



Comisia Europeană a adoptat în data de 6 octombrie, un amplu Plan economic și de investiții pentru Balcanii de Vest, care urmărește să stimuleze redresarea economică pe termen lung a regiunii, să sprijine tranziția verde și digitală, precum și să promoveze integrarea regională și convergența cu Uniunea Europeană.

Planul economic și de investiții stabilește un pachet substanțial de măsuri de investiții pentru regiune, în valoare de până la 9 miliarde EUR. Acestea vor sprijini conectivitatea durabilă, capitalul uman, competitivitatea și creșterea favorabilă incluziunii, precum și dubla tranziție verde și digitală. În paralel, Comisia a prezentat orientări privind punerea în aplicare a Agendei verzi pentru Balcanii de Vest, care se preconizează că va fi adoptată în cadrul summitul Balcanilor de Vest ( la Sofia) în noiembrie 2020. Aceasta prevede acțiuni organizate în jurul a cinci piloni, și anume:

(i) acțiunile climatice, inclusiv decarbonizarea, energia și mobilitatea;

(ii) economia circulară, abordând în special deșeurile, reciclarea, producția durabilă și utilizarea eficientă a resurselor;

(iii) biodiversitatea, vizând protejarea și refacerea bogăției naturale a regiunii;

(v) combaterea poluării aerului, a apei și a solului și

(v) sistemele alimentare durabile și zonele rurale. Digitalizarea va fi un factor-cheie de care vor depinde cei cinci piloni de mai sus, în concordanță cu conceptul dublei tranziții verzi și digitale.

Detalii în comunicatul de presă.