Evenimentele săptămânii 5 – 11 octombrie 2020



***  Mai multe state europene se confruntă cu o criză în aprovizionarea cu antiviralul Remdesivir, stocurile lor fiind pe sfârşite în timp ce numărul noilor cazuri de COVID-19 şi cel al spitalizărilor cresc, iar SUA au cumpărat pentru vara care a trecut cea mai mare parte a producţiei acestui medicament al companiei americane Gilead.

Comisia Europeană a anunţat că a convenit cu societatea farmaceutică americană achiziţia a peste 20.000 de doze suplimentare de Remdesivir, încercând astfel să acopere deficitul în aprovizionarea cu acest medicament antiviral cu care se confruntă statele Uniunii Europene.

Studiile au relevat că Remdesivirul reduce durata de spitalizare în cazurile severe de infectare cu noul coronavirus. Acest antiviral şi steroidul Dexametazonă sunt singurele medicamente autorizate în UE pentru tratarea COVID-19.

***  Pandemia de COVID-19 a favorizat creşterea criminalităţii cibernetice în întreaga Europă, în special conţinuturile de pornografie infantilă şi escrocheriile online, a anunţat Agenţia Uniunii Europene pentru cooperare în materie de aplicare a legii.

Potrivit Europol, înşelăciunea prin e-mailurile de tip phishing rămâne o ‘ameninţare eficientă’, infractorii utilizând metode din ce în ce mai ‘sofisticate’ în materie.

În perioada de apogeu a crizei, agenţia a observat de asemenea o ‘creştere importantă’ a materialelor online ce conţineau imagini cu abuzuri sexuale asupra copiilor, difuzarea unui astfel de conţinut devenind ‘chiar mai populară decât de obicei’ din cauza restricţiilor de călătorie.

Crima organizată exploatează entităţi vulnerabile, indiferent dacă este vorba de noi şomeri, întreprinderi în dificultate sau şi mai rău copii, subliniind ‘urgenţa’ pentru Uniunea Europeană de a intensifica lupta împotriva criminalităţii cibernetice.

***  Parlamentul European a votat în favoarea unui obiectiv obligatoriu juridic de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în Uniunea Europeană cu 60% până în 2030, faţă de nivelul din 1990.

Obiectivul aprobat de PE este mai ambiţios decât reducerea netă a emisiilor cu cel puţin 55% până în 2030 propusă de Comisia Europeană, care vrea ca nivelul obiectivului să fie stabilit până la sfârşitul anului.

Experţii spun că o diminuare cu 55% până în 2030 este efortul minim necesar pentru a permite UE să-şi urmeze planul de a ajunge la o neutralitate climatică până în 2050, punând ferm emisiile din UE pe un traseu care, dacă va fi adoptat la nivel global, ar limita încălzirea globală la niveluri sigure.

Sursa: Agerpres