Voluntari UE pentru ajutor umanitar



Datorită situației actuale la nivel mondial cauzată de epidemia de Covid-19, recrutarea, pregătirea și desfășurarea voluntarilor UE pentru ajutor umanitar au fost deocamdată suspendate.

Puteți consulta oportunitățile de voluntariat online.

Inițiativa „Voluntari UE pentru ajutor umanitar” reunește voluntari și organizații din diferite țări, oferind sprijin practic proiectelor de ajutor umanitar și contribuind la consolidarea capacităților locale și a rezilienței comunităților afectate de dezastre.

Inițiativa „Voluntari UE pentru ajutor umanitar” se adresează cetățenilor UE și rezidenților pe termen lung din țări terțe dintr-un stat membru UE cu diverse background-uri și experiențe, de la noii veniți la profesioniști cu experiență.

Cetățenii din țările potențial candidate, țările SEE sau țări care sunt prezente în politica europeană de vecinătate vor fi eligibili să candideze numai atunci când UE semnează acorduri bilaterale cu aceste țări.

Fiecare activitate de voluntariat depinde de nevoile umanitare ale organizației gazdă și de contextul de desfășurare. În mod normal, nu este necesară experiența de voluntariat. Cu toate acestea, voluntarii pot face referire la competențele necesare conform profilului postului vacant de voluntariat de care sunt interesați, pentru a se înțelege dacă profilul lor este adecvat poziției.

Profilul voluntarilor

Există două profiluri principale pentru voluntari:

  • Profesioniști juniori (mai puțin de 5 ani de experiență de muncă);
  • Profesioniști seniori (mai mult de 5 ani de experiență de muncă).
  • Beneficii

    Programul acoperă cheltuielile în timpul activității de voluntariat, inclusiv costurile de călătorie, asigurările și cazarea.

    În plus, voluntarii vor primi o indemnizație de subzistență lunară care să acopere cheltuielile de zi cu zi, cum ar fi masa, transportul local și alte cheltuieli, în funcție de țara unde se desfășoară activitatea de voluntariat.

    Toți voluntarii vor beneficia de un program de formare centralizat și vor fi evaluați privind pregătirea lor pentru stagiul de voluntariat.

Atât oportunitățile pentru activități de voluntariat cât și pentru voluntariatul online sunt publicate pe Platforma Voluntari UE pentru ajutor umanitar. Mai multe informații: http://ec.europa.eu/echo/what/humanitarian-aid/eu-aid-volunteers_en

Sursa: https://www.eurodesk.ro/termen-eurodesk/vrs/IDed/44