Premiile cehe pentru tineri europeni – Innovating Minds



Conform estimărilor, Europa va înregistra un deficit de până la 1 milion de oameni de ştiinţă şi cercetători în perioada următoare. Toate previziunile transmit mesajul că acest dezechilibru va creşte, în timp ce decalajul tehnologic se va mări şi mai mult şi nu numai între Europa şi SUA sau Japonia, ci şi între Europa şi unele economii asiatice cu un ritm alert de dezvoltare.

Această situaţie este mai alarmantă în rândul tinerilor întrucât studiile tehnice atrag prea puţini studenţi, tinerii nu mai sunt interesaţi de cariere în cercetare şi jumătate din absolvenţii ce merg în SUA pentru schimburi de experienţă nu se mai întorc în Europa. Mai mult de 70% dintre câştigătorii Premiului Nobel sunt fie americani, fie lucrează în SUA.
Este surprinzător că în Europa nu sunt premii prestigioase pentru liceenii talentaţi – tineri care îşi aleg acum domeniul în care îşi vor dezvolta potenţialul. Premiile Cehe pentru Tineri Europeni – “Innovating Minds” – încearcă să compenseze acest neajuns contribuind la stimularea interesului tinerilor pentru cariere în domeniul ştiinţific şi al cercetării.
Aceste premii sunt acordate de compania cehă Ceská hlava, împreună cu Preşedintele Senatului Parlamentului ceh, Premysl Sobotka. Anul acesta competiţia se organizează în colaborare cu Uniunea Europeană, prilejuită de Anul European al Creativităţii şi Inovării.
Premiile interdisciplinare sunt destinate elevilor de până în 20 de ani din toate ţările europene. Premiul pentru fiecare categorie constă în 5000 de euro. Pentru anul 2009, categoriile de concurs sunt:
1. Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor
2. Sănătate şi calitatea vieţii
3. Mediu
4. Produse şi tehnologii inovatoare.
Termenul limită pentru înscrierea în competiţie este 15 Octombrie 2009, iar alte detalii despre acest concurs puteţi găsi pe site-ul oficial: www.innovatingminds.eu