Comisia acordă o scutire de taxe vamale și de TVA pentru importurile de echipamente medicale din țări din afara UE



Comisia a aprobat, la începutul lunii aprilie, cererile primite din partea statelor membre și a Regatului Unit care solicitau scutirea temporară de la plata taxelor vamale și a TVA la importurile de dispozitive medicale și de echipamente de protecție din țări terțe, pentru a contribui la combaterea coronavirusului. Această măsură va facilita, din punct de vedere financiar, accesul la echipamente medicale de care medicii, asistenții medicali și pacienții au atât de multă nevoie.

Această măsură include măștile și echipamentele de protecție, precum și kiturile de testare, ventilatoarele și alte echipamente medicale. Ea se va aplica pentru o perioadă de șase luni, cu posibilitatea de a fi prelungită.

Legislația actuală a UE dispune de instrumente excepționale în sprijinul victimelor catastrofelor, care pot fi utilizate pentru a face față crizei sanitare fără precedent cauzate de coronavirus.

Legislația vamală a UE [Regulamentul (CE) nr. 1186/2009 al ConsiliuluiCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedent] prevede posibilitatea de a acorda scutiri de taxe „în folosul victimelor catastrofelor”. Aceasta poate fi aplicată în cazul importurilor efectuate de organizații de stat sau de organizații caritabile sau filantropice autorizate. Pentru a acorda scutiri, este necesară o decizie a Comisiei, care acționează la cererea statelor membre în cauză.

În mod similar, legislația UE în materie de TVA (Directiva 2009/132/CE a ConsiliuluiCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedent) cuprinde dispoziții asemănătoare referitoare la scutirea de la plata TVA a importurilor finale de anumite bunuri.

Sursa:

https://ec.europa.eu/romania/news/20200403_scutire_taxe_vamale_ro