SET – EU și democrația



În data de 10 mai 2019, Europe DIrect Argeș a organizat un atelier de educație non-formală privind simularea procesului decizional de la nivelul Uniunii Europene în vederea implicării active a tinerilor in viața democratică a comunității lor.

În cadrul evenimentului, organizat în colaborare cu ANPCDEFP, elevi de la Colegiul Național ”IC Brătianu”, Colegiul Național ”Zinca Golescu”, Colegiul Economic ”Maria Teiuleanu”, Colegiul Național ”Alexandru Odobescu” și Liceul Tehnologic ASTRA au simțit, prin joc de rol, cum e să fii europarlamentar pentru o zi.

Liceenii argeșeni prezenți au dezbătut probleme din comunitate și au identificat soluții benefice viitorului european. Ar trebui ca UE să sancționeze financiar țările care au fost constatate că încalcă principiile privind statul de drept?, Ar trebui UE să introducă norme comune privind venitul minim, care ar putea forța unele state membre să-și mărească nivelul veniturilor minime?, Ar trebui ca responsabilii politici să ia măsuri mai stricte pentru a limita utilizarea contractelor temporare de muncă?, Ar trebui ca abuzul verbal legat de identitatea de gen și orientarea sexuală să fie pedepsit prin legea penală? sunt câteva dintre întrebările dezbătute care și-au găsit răspuns în cadrul sesiunii noastre plenare.

După argumentarea realizată de către tineri, conform ideologiilor grupurilor politice ale Parlamentului European, toate rezoluțiile au fost adoptate, fiind votate cu majoritate simplă.

Evenimentul se încadrează în gama acțiunilor organizate la nivel european sub egida Săptămânii Europene a Tineretului, fiind una dintre cele peste 100 de activități organizate pe plan național.

Tema centrală a Săptămânii Europene a Tineretului 2019 a fost „Eu și democrația”, în contextul viitoarelor alegeri europene din 23-26 mai 2019, sprijinind campania „De data asta votez” a Parlamentului European www.dedataastavotez.eu.