Concurs EUROPE DIRECT Argeș: Viitorul mEUEurope Direct Argeș desfășoară, cu ocazia Zilei Europei, concursul ”Viitorul mEU”, pentru a promova potențialul creativ al generațiilor de tineri care, în câțiva ani, vor lua deciziile înțelepte, menite să reechilibreze planeta, din perspectiva climei și a mediului.

Competiția presupune realizarea de lucrări care să fie, în fapt, propuneri de modernizare a Piteștiului care în prezent ni se arată ca o capitală de județ concepută după criteriile agreate la jumătatea secolului trecut. Ne propunem să aducem în atenția publicului larg nevoia de schimbare și realizarea unor proiecții de viitor verde așa cum ne dorim să fie un oraș european.

Pe lângă obiectivul principal al competiției de realizare a creațiilor artistice propriu zise, ne dorim cultivarea sensibilității artistice, a simțului estetic și dezvoltarea personalității tinerilor precum și dezvoltarea spiritului de competiție, de dialog și de colaborare.

Ținând cont că 2022 este Anul European al Tineretului, concursul se adresează tuturor tinerilor cu vârste cuprinse între 13 și 30 de ani, pasionați de artă urbană, grafică, arhitectură și pictură, dar și machetare și va avea loc în perioada 1 aprilie – 9 mai 2022.

În cadrul lucrărilor lor, concurenții trebuie să redea cât mai bine mijloacele prin care putem realiza spații de trai mai abordabile și mai accesibile pentru a reimagina un mod de viață durabil în Europa, asigurarea unei calități mai bune a vieții, punând în prim-plan simplitatea, funcționalitatea și circularitatea materialelor, fără a compromite nevoia de confort și de frumusețe din viața noastră cotidiană.

Secțiunile concursului:

  • Compoziție arhitecturală,
  • Grafică,
  • Pictură,
  • Machetă.

Condiții de participare:

Dimensiunile lucrărilor pentru trimitere vor fi de minim A3, A2, maxim A1. Lucrările vor fi primite la sediul Centrului Europe Direct Argeș și vor avea înscrise pe verso: secțiunea, numele autorului, clasa (după caz), titlul, dimensiunea, tehnica folosită, numele profesorului îndrumător (după caz), denumirea unității de învățământ (după caz). Tehnica de lucru folosită va fi la alegere. Lucrările înscrise în cadrul concursului vor reveni în patrimoniul concurenților la încheierea concursului și închiderea expoziției.

Secțiunea 1: Arhitectură – compoziție arhitecturală

Compozițiile primite în concurs se vor prezenta pe format A2 sau A3 și vor reprezenta o imagine sau o grupare de imagini sugestive pentru ideea de viitorul mEU în arhitectură. Tehnica de redactare va fi la alegere, se va folosi toata gama de tonuri pornind de la alb către negru pe fondul hârtiei (creion grafit, tuș, colaj, tehnici mixte). Lucrările  vor fi trimise sau aduse la sediul centrului nostru până la data de 30 aprilie 2022.

Secțiunea 2: Grafică

Se vor realiza compoziții grafice libere sau proiecte de afiș cu tema Viitorul mEU pe hârtie A2 sau A3. Tehnica folosită este la alegere. Lucrările vor fi trimise sau aduse la sediul centrului nostru până la data de 30 aprilie 2022.

Secțiunea 3: Pictură

Se vor realiza compoziții libere cu tema Viitorul mEU pe hârtie sau canvas A1, A2 sau A3. Tehnica folosită este la alegere. Lucrările vor fi trimise sau aduse la sediul centrului nostru până la data de 30 aprilie 2022.

Secțiunea 4: Machetă

Sub tema Pitești – orașul meu European, în cadrul acestei secțiuni, sunt așteptate machete tematice din material reciclabil de la tinerii care-și doresc un viitor sustenabil într-un mediu mai curat. Pot fi abordate subiecte precum: obiective turistice sau construcții celebre, poduri, parcuri și alte peisaje stradale etc. Machetele trebuie să fie însoțite de un text descriptiv de maxim 2 fraze.

Dimensiunea machetei nu trebuie să fie mai mică de: 45 cm lungime, 45 cm lăţime. De asemenea, macheta nu trebuie sa depăşească dimensiunea de 100 cm lungime, 100 cm lăţime, 45 cm înălţime. În cadrul concursului nu vor fi acceptate machete în format electronic.

Criteriile de evaluare a lucrărilor:

Fiecare lucrare va fi evaluată de către un juriu de specialitate. Juriul va fi format din profesori de la Liceul de Arte ”Dinu Lipatii” Pitești și artiști din cadrul Uniunii Artiștilor Plastici – filiala Argeș. În urma evaluării, juriul va alege cele mai bune 3 lucrări. Hotărârile juriului sunt definitive și irevocabile. Toți participanții vor fi premiați și vor primi diplome de participare.

Criteriile pe care le vor aplica membrii juriului sunt cele folosite în cadrul concursurilor specifice:

– Originalitatea, calitatea de inedit a lucrărilor propuse, schimbarea de perspectivă și realizare de proiecții de viitor verde,

– Creativitatea ca resursă care trebuie explorată,

– Respectarea tehnicilor alese și încadrarea în tema concursului,

– Crearea de structuri noi ce îmbunătățesc calitatea vieții, aplicabilitatea.

Etapele competiției:

Înscrierea și primirea lucrărilor în format fizic: 1 – 30 aprilie 2022;

Jurizarea: 1 – 5 mai 2022;

Realizarea expoziției: 5 – 8 mai 2022;

Anunțarea și premierea câștigătorilor: 9 mai 2022.

Partener: Liceul de Arte ”Dinu Lipatti” Pitești.

 Premii:

Pentru fiecare secțiune se vor acorda premii și diplome de participare. Pentru locurile I, II și III ale fiecărei secțiuni premiile vor fi în bani (600, 400 și respectiv 200 lei). Acestea vor fi anunțate pe site-ul concursului.

Anunţarea rezultatelor se va face în data de 9 Mai 2022, în cadrul unui eveniment de celebrare a Zilei Europei, dar și ulterior pe website-ul Europe Direct Argeș http://www.edarges.ro/www/ și pe pagina oficială de facebook a centrului de informare europeană https://www.facebook.com/EuropeDirectArges.

Cele mai bune lucrări vor constitui parte din expoziția Viitorul mEU, ce va fi organizată în spațiu deschis în cadrul evenimentului menționat mai sus, astfel încât piteștenii, cetățeni europeni, să poată – pe de o parte – să realizeze nevoia de schimbare, impusă de standardele Uniunii Europene, iar – pe de altă parte – să conștientizeze faptul că orașul este, la rândul lui, un organism viu, supus legilor prefacerii, și că una dintre opțiuni sau alternative, în acest sens, poate cea mai frumoasă și la îndemână, este Arta.

Prin participarea la concurs, participanţii sunt de acord cu prevederile prezentului Regulament, iar organizatorul se obligă să păstreze confidenţialitatea datelor personale ale participanţilor conform prevederilor în vigoare.