Evenimentele saptamanii 22-29 iunie 2009



Memorandumul de înţelegere între Comisia Europeană şi România privind acordarea unui împrumut pentru balanţa de plăţi a României, de cinci miliarde de euro, a fost făcut public la 23 iunie de executivul comunitar.

Memorandumul stabileşte condiţiile acordării sprijinului financiar european către România. Banii vor fi acordaţi în 5 tranşe, prima dintre acestea, în valoare de 1,5 miliarde de dolari, urmând să fie acordată luna viitoare, iar ultima tranşă este prevăzută pentru trimestrul doi al anului 2011.

Condiţiile acordării ajutorului includ luarea unor măsuri în ceea ce priveşte consolidarea fiscală, administrarea fiscală, adoptarea unor reforme structurale, precum şi reglementarea şi supravegherea sectorului financiar.

Împrumutul de la CE, validat pe 6 mai, la două zile după aprobarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional, face parte din pachetul de sprijin financiar multilateral de 20 de miliarde de euro pentru România. Deja UE a acordat pachete similare de asistenţă financiară Ungariei şi Letoniei, în valoare de 9,6 miliarde de euro.

UE a estimat că economia României se va contracta cu patru la sută în acest an şi nu va creşte în 2010.