ABC-ul dreptului Uniunii Europene



Ordinea juridică pe care a creat-o Uniunea Europeană a devenit astăzi o componentă constantă a vieții politice și a societății noastre. În fiecare an, se iau în temeiul tratatelor Uniunii mii de decizii care influențează în mod esențial statele membre ale UE și viețile cetățenilor acestora. Oamenii nu mai sunt doar cetățenii propriilor țări, ai propriului oraș sau district; ei sunt și cetățeni ai Uniunii. Este deosebit de important ca aceștia să să fie informați cu privire la ordinea juridică ce le afectează viața de zi cu zi.

ABC-ul dreptului Uniunii Europene, structurat pe câteva capitole importante, tratează subiecte precum: valorile fundamentale ale Uniunii Europene, metoda de unificare a Europei, Constituția UE, ordinea juridică a UE (care cuprinde izvoarele dreptului Uniunii, mijloacele de acțiune ale UE, procesul legislativ în UE, sistemul de protecție juridică ale UE), dreptul Uniunii raportat la ansamblul ordinii juridice, dar și câteva concluzii care prezintă imaginea de ansamblu pe care o oferă ordinea juridică a Uniunii Europene.

Centrul Europe Direct Argeș pune la dispoziția cititorilor interesați câteva exemplare ale acestui material informativ, în limba română.

Luxemburg: Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, 2017