Evenimentele săptămânii 2 – 8 aprilie 2018



Emisiile de gaze cu efect de seră reglementate în conformitate cu piața de carbon din sistemul UE de comercializare a emisiilor au crescut în 2017 pentru prima dată în ultimii șapte ani, ca urmare a unei producții industriale mai puternice, arată datele publicate de Comisia Europeană.

Aproximativ 45% din producția de gaze cu efect de seră a Uniunii Europene este reglementată de schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), principala politică a blocului comunitar în domeniul combaterii încălzirii globale.

Pe baza datelor furnizate de Comisia Europeană, analiștii Reuters au calculat că anul trecut au fost reglementate emisii de gaze echivalente cu 1,756 miliarde tone de CO2 pentru companiile din cadrul schemei ETS, cu 0,3% mai mult decât în 2016.

Chiar dacă emisiile de gaze cu efect de seră ale companiilor din sectorul energiei și termoficării au scăzut cu 1%, emisiile totale ale sectorului industrial au crescut cu 1,8% ca urmare a creșterii emisiilor companiilor producătoare. De asemenea, emisiile companiilor aeriene au crescut cu 13,3% în 2017 până la 61,5 milioane tone de CO2.

Schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) limitează emisiile de gaze cu efect de seră pentru un număr de aproximativ 12.000 de uzine, fabrici și companii aeriene, obligându-le să cedeze un certificat de poluare pentru fiecare tonă de CO2 emisă anual până la finele lunii aprilie a anului următor. Cifrele referitoare la emisiile de CO2 sunt urmărite cu atenție de participanții la schema ETS deoarece oferă un prim indiciu cu privire la balanța dintre cerere și ofertă.

Sursa: Agerpres