Evenimentele săptămânii 22 – 28 ianuarie 2018



Conform declarației comisarului european pentru justiție, Vera Jourova, Comisia Europeană urmăreşte îndeaproape situaţia din România, unde cetăţenii protestează împotriva recentei reforme judiciare şi a corupţiei.

Potrivit comisarului european, executivul Uniunii Europene doreşte reforme care să asigure justiţiei o mai mare independenţă, o funcţionare mai bună şi o mai mare încredere din partea opiniei publice.

Evoluţiile din România pot genera preocupare că lucrurile nu se îndreaptă în direcţia potrivită, a spus Vera Jourova, adăugând că executivul european recomandă dialog.

Comisarul european a mai declarat că în opinia Comisiei Europene sistemul judiciar al Bulgariei ar trebui să combată mai eficient corupţia şi crima organizată. Ea a menţionat că ideea ca statele membre ale Uniunii Europene să demonstreze că au o justiţie independentă pentru a putea beneficia de finanţări din bugetul UE după 2020 va continua să fie discutată în timpul preşedinţiei semestriale austriece a Uniunii, în a doua jumătate a acestui an.

Sursa: Agerpres