Alegerile europene din 7 iunie 2009 – Tu decizi!Alegerile pentru Parlamentul European se vor organiza pentru prima dată simultan în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene iar europarlamentarii români vor avea de îndeplinit un mandat întreg, de 5 ani.

Prin aceasta, Centrul Europe Direct Argeş şi-a propus să contribuie la obiectivul global legat de alegerile pentru Parlamentul European 2009 şi anume creşterea cunoştinţelor cetăţenilor în legătură cu funcţionarea şi rolul Parlamentului European şi încurajarea unei participări cât mai numeroase la vot. De altfel, alegerile europarlamentare reprezintă una dintre priorităţile de comunicare ale Comisiei Europene în 2009.

În fiecare an, zeci de mii de cetăţeni UE şi chiar din lumea întreagă se adresează Parlamentului European pentru a se informa, a face propuneri sau pentru a prezenta plângeri. De la aderarea ţării noastre la UE, cetăţenii României şi-au utilizat mult dreptul de a adresa întrebări PE în limba naţională sau în una dintre celelalte limbi oficiale ale Uniunii Europene.

Iată câteva dintre cele mai importante motive de a participa la alegerile europene din data de 7 iunie 2009:

– Deputaţii dvs. europeni reprezintă vocea dvs. în Europa – de ce aţi irosi oportunitatea de a vă face auziţi? Ales o dată la fiecare cinci ani, Parlamentul European este un actor important şi puternic în procesul decizional al Uniunii Europene. Voturile sale conturează legislaţia finală a UE care vă influenţează viaţa de zi cu zi, fie că este vorba de alimentele din farfuria dvs., de costul unui cărucior de cumpărături, de calitatea aerului pe care îl respiraţi sau de siguranţa jucăriilor copiilor dvs.

– Ca cetăţean european, dreptul la vot în alegerile pentru Parlamentul European este unul dintre drepturile dvs. fundamentale şi posibilitatea dvs. de a avea un cuvânt de spus în modul de funcţionare al Uniunii Europene. Prin vot, hotărâţi alături de ceilalţi alegători cine îi va reprezenta pe oamenii ca dvs., familia şi prietenii dvs., vecinii şi colegii de serviciu din Europa. Şi, ca cetăţeni europeni, puteţi vota (sau candida!) în orice ţară din UE aţi locui, chiar dacă nu sunteţi cetăţeni ai respectivei ţări. Mai mult decât atât, nu vă costă nimic!

– Datorită Uniunii Europene, putem acum circula, studia sau munci uşor în străinătate. Parlamentul European depune neîncetat eforturi pentru un mediu mai curat, pentru substanţe chimice mai sigure, pentru servicii şi slujbe mai bune. Este în acelaşi timp un frecvent susţinător al drepturilor consumatorilor, al egalităţii de şanse şi al drepturilor omului atât în UE, cât şi în afara acesteia.

Europa îşi alege noii membri în iunie 2009. Provenind din 27 de ţări, aceşti deputaţi europeni reprezintă o gamă variată de partide politice, circumscripţii şi perspective naţionale. În Parlament, marea majoritate a deputaţilor se organizează în grupuri politice în funcţie de afinităţile lor politice. Astfel, Parlamentul, ca şi Europa, înseamnă diversitate, pe care acesta şi-o asumă şi o omagiază.

– În cele mai multe cazuri, deputaţii europeni au acceaşi greutate ca şi statele membre în procesul decizional al UE. Cea mai mare parte a legislaţiei care priveşte viaţa noastră de zi cu zi este adoptată la nivelul UE de către deputaţii în PE în cooperare cu miniştrii statelor membre. O mare parte, probabil cea mai mare parte, a legislaţiei în vigoare în ţara dvs. reprezintă transpunerea actelor europene votate de reprezentanţii dvs., deputaţii europeni. Şi nu numai legislaţia, ci şi fondurile pentru noi drumuri, plaje mai curate, cercetare, învăţământ, ajutor pentru dezvoltare. Deputaţii europeni decid de asemenea unde se duc banii noştri. Veniţi la vot! Nu durează decât câteva minute! Poate îl puteţi combina cu o plimbare în parc sau cu o ieşire într-o cafenea. Faceţi un mic efort pentru a spune Europei ce doriţi. Apoi, este uşor să urmăriţi ce fac deputaţii aleşi pentru dvs.

Vizitaţi: www.europarl.europa.eu!