Bibliotecile publice și dezvoltarea comunitară – tendințe și bune practici europene



Centrul Europe Direct Argeș în colaborare cu Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș a organizat, în data de 2 noiembrie, o serie de acțiuni adresate bibliotecarilor și funcționarilor publici precum și cadrelor didactice din județ.

Ziua a debutat cu un atelier dedicat reprezentanților celor 25 de puncte de informare europeană cu privire la îmbunătățirea competențelor digitale europene prin utilizarea instrumentelor de prelucrare a imaginilor. În cadrul sesiunii de formare, participanții au învățat noțiuni legate de editarea unei imagini prin diminuarea sau accentuarea selectivă a zonelor de lumină/umbră într-o fotografie, saturarea/desaturarea culorilor fără a afecta detaliile, aplicarea de măști și borduri imaginilor etc.

Premierea celor mai activi multiplicatori de informare europeană din comunitatea argeșeană a deschis mult așteptata conferință Bibliotecile publice și dezvoltarea comunitară – tendințe și bune practici europene, care a reunit oameni pasionați de educație, de la bibliotecari comunali pâna la membri în asociații și organizații nonprofit, dedicați derulării de proiecte în vederea dezvoltării comunitare. Punctul culminant l-a constituit acordarea de către Biblioteca Județeană Argeș, prin Filiala ANBPR Argeș, a premiului Bibliotecarul Anului 2017. În urma evaluării riguroase a propunerilor făcute, acesta i-a revenit Bibliotecii Publice din Vlădești, care prin pasiunea și devotamentul doamnei bibliotecare Steluța Jugănaru, a atras numeroase proiecte de-a lungul anului 2016, an pentru care s-a făcut premierea.

Despre dezvoltarea personală și profesională prin Programul Erasmus+ ne-a vorbit domnul Constantin DEDU, președintele Asociația Inițiative și Proiecte pentru Tineret IMAGO MUNDI, care a prezentat rezultatele celor mai importante proiecte desfășurate în cadrul asociației pe tematici variate precum educație ecologică, dezvoltare personală, creativitate, turism sustenabil, comunicare, prevenirea violenței etc., activitățile fiind diverse de la campanii de conștientizare, ateliere, dezbateri, cursuri de formare și vizite tematice.

În cadrul prezentărilor făcute despre proiectul România EduCaB  de către reprezentanți ai EduCaB, ActiveWatch, MediaWise Society, Funky Citizens și Fundația Culturală ”Next”, s-au subliniat oportunitățile de creștere a capacității bibliotecilor publice de a funcționa ca centre de resurse pentru comunitățile locale. Astfel, programul CinEd – European Cinema Education for Youth, programul Digital Parents – Ateliere digitale pentru părinți, atelierele de vorbire în public, despre educația media, de formare pentru bibliotecari de introducere în istoria României moderne, despre democrația participativă, transparentă și responsabilă au fost numai câteva dintre proiectele derulate de EduCaB, idei ce pot fi preluate de către bibliotecile publice din județ și adaptate conform nevoilor cetățenilor din comunitățile rurale argeșene și nu numai.

Prin intermediul acestor evenimente și a diferitelor instrumente de comunicare, avem speranța că vom reuși șă creştem gradul de cunoaştere și să întărim capacitatea acestora de identificare şi accesare a surselor europene de informare specializate. Vom continua să sensibilizăm publicul argeșean în legătură cu importanţa dezbaterii şi a dialogului, dar și a unei cetățenii active în cadrul comunității din care acesta face parte.