Extinderea Uniunii EuropeneUniunea Europeană este un parteneriat economic și politic unic în lume, care reunește 28 de țări europene. UE a fost creată în perioada care a urmat celui de-al doilea război mondial, când țările europene au acționat cu fermitate pentru ca asemenea conflicte dramatice să nu mai apară niciodată. Pentru a îndeplini acest deziderat, primii pași au constat în încurajarea cooperării economice. Ideea centrală era că țările care cooperează îndeaproape ar tinde mai mult spre evitarea oricărui tip de conflict. Și într-adevăr, din 1945 până în prezent, nu a izbucnit niciun război în interiorul UE, iar foștii dușmani au devenit aliați apropiați.

Proiectul de cooperare economică a fost lansat în 1951, când șase țări au întemeiat Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului. Mai târziu, în 1957, acestea au creat, de asemenea, Comunitatea Economică Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (Belgia, Germania, Franța, Italia, Luxemburg, Țările de Jos).

De atunci alte douăzeci și două de țări au aderat la UE, incluzând extinderea istorică din 2004, care a marcat reunificarea Europei după decenii de scindare. Statele membre au decis să extindă cooperarea economică pentru a include domenii, inclusiv politica.

În această broșură regăsim subiecte de interes pentru cititori despre: istoricul Uniunii Europene; care sunt avantajele pe care le avem în calitate de cetățeni europeni; cine poate adera la Uniunea Europeană și cum funcționează procesul de aderare.

Acest material informativ îl puteți regăsi la sediul Centrului Europe Direct Argeș în mai multe exemplare, în limba română.

Extinderea Uniunii Europene, Luxemburg: Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, 2015.