Evenimentele săptămânii 12 – 18 iunie 2017



Comisia Europeană îndeamnă România să asigure monitorizarea adecvată a calităţii aerului pe întreg teritoriul său

Comisia Europeană a trimis României o scrisoare de punere în întârziere în legătură cu deficienţele semnificative în ceea ce priveşte monitorizarea poluării aerului, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Poluarea atmosferică reprezintă un risc important pentru sănătatea publică, provocând mai mult de 25.000 de decese premature pe an în România. Acest prim avertisment include reţeaua de monitorizare a unei game largi de zone şi aglomerări, precum şi toţi principalii poluanţi, inclusiv dioxidul de sulf, dioxidul de azot şi oxizii de azot, pulberile în suspensie, plumbul, benzenul, monoxidul de carbon şi ozonul, arsenul, cadmiul, mercurul, nichelul şi hidrocarburile aromatice policiclice.

O monitorizare adecvată este o cerinţă fundamentală pentru verificarea conformităţii cu diferitele standarde ale UE în ceea ce priveşte calitatea aerului. Legislaţia UE privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa le impune statelor membre sa evalueze calitatea aerului pe întreg teritoriul lor şi să ia măsuri pentru a limita expunerea cetăţenilor la poluanţi.

CE subliniază că România nu a reuşit să creeze o reţea de monitorizare care să respecte standardele şi cerinţele UE în vederea evaluării eficiente şi a îmbunătăţirii calităţii aerului. Scrisoare de notificare reprezintă deschiderea formală a procedurii de infringement, Comisia având rolul de autoritate de investigare.

Comisia Europeană solicită Belgiei şi României să aplice normele Uniunii Europene referitoare la conturile de plăţi

Comisia Europeană solicită Belgiei şi României să trimită detalii cu privire la modul în care Directiva privind conturile de plăţi (Directiva 2014/92/UE) este transpusă în legislaţia lor naţională, obligaţie care trebuia îndeplinită până la 18 septembrie 2016, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

Solicitarea Comisiei ia forma unor avize motivate; dacă statele membre în cauză nu iau măsuri în termen de două luni, cazurile respective pot fi înaintate Curţii de Justiţie a UE. Directiva privind conturile de plăţi conferă tuturor rezidenţilor legali din UE dreptul de a deţine un cont de plăţi de bază la un tarif rezonabil, indiferent de locul de reşedinţă. De asemenea, ea îmbunătăţeşte transparenţa comisioanelor aferente conturilor de plăţi şi facilitează comparaţia şi schimbarea conturilor de plăţi.

La începutul lunii mai, Guvernul României a adoptat un proiect de act normativ care va duce la creşterea nivelului de informare şi protecţie a consumatorilor la alegerea unui cont de plată, la schimbarea acestuia, precum şi la deschiderea unuia cu servicii de bază.

„Actul normativ transpune în legislaţia naţională prevederile Directivei 2.014/92/UE, conţinând aspecte referitoare la transparenţa şi compatibilitatea comisioanelor percepute consumatorilor pentru conturile de plăţi deţinute de aceştia, la schimbarea conturilor de plăţi, la facilitarea deschiderii transfrontaliere de conturi de plăţi, precum şi la deschiderea şi utilizarea conturilor de plăţi cu servicii de bază”, se arată într-un comunicat al executivului de la Bucureşti.

Sursa: AGERPRES