Evenimentele săptămânii 3 – 9 aprilie 2017



Brexit: Parlamentul European a adoptat cu o largă majoritate priorităţile sale în negocierile UE cu Londra

Parlamentul European a adoptat cu o largă majoritate recent la Strasbourg, priorităţile sale în negocierile privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, refuzând ca un acord asupra viitoarei relaţii cu Londra, în special relaţie comercială, să poată fi încheiat înaintea retragerii efective a ţării insulare din blocul comunitar.

Reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, eurodeputaţii au adoptat, cu 516 voturi pentru şi 133 contra, o rezoluţie ce stabileşte mai multe ‘linii roşii’ de respectat în negocierile cu Londra.

Potrivit site-ului legislativului european, un principiu-cheie este acela de a garanta interesele cetăţenilor. Una dintre cele mai importante chestiuni este situaţia britanicilor ce locuiesc în UE şi cea a cetăţenilor UE care locuiesc în Regatul Unit. Rezoluţia adoptată miercuri de PE cere un tratament corect al acestora şi afirmă că interesele oamenilor ar trebui să fie prioritare în cadrul negocierilor.

Statutul şi drepturile acestora trebuie să se supună principiilor reciprocităţii, echităţii şi nediscriminării, mai menţionează textul. Printre celelalte priorităţi se află desfăşurarea negocierilor cu bună credinţă şi transparenţă deplină, imposibilitatea de a exista un compromis între securitate şi viitoarea relaţie economică, continuarea procesului de pace din Irlanda de Nord, evitarea unei graniţe ‘rigide’ cu Republica Irlanda, onorarea de către Regatul Unit a tuturor obligaţiilor la care s-a angajat, inclusiv cele bugetare.

De asemenea, rezoluţia PE prevede că orientările relaţiilor viitoare dintre UE şi Regatul Unit pot fi discutate doar după ce s-a făcut un progres substanţial în negocierile privind retragerea Regatului Unit, că statutul de membru al pieţei unice este posibil doar cu libera circulaţie a bunurilor, capitalului, serviciilor şi persoanelor şi că nu pot exista negocieri separate cu state UE individuale sau state din afara UE.

Priorităţile incluse în rezoluţie sunt vitale, deoarece îi vor ajuta pe deputaţii europeni să decidă dacă vor aproba sau nu un eventual acord. Fără aprobarea Parlamentului European, acordul nu va putea intra în vigoare.

Sursa: AGERPRES